Un credit primit cu ușurinţă aduce multă bătaie de cap

Screenshot_1

Fostul lucrător bancar, iar în prezent consultant financiar, domnul Alexandru AVASILOAIE, aproape zilnic este solicitat de mulţi clienți din raionul Herța. Motivul este foarte înţeles: oamenii simpli și credibili, cum sunt cei de la țară, sunt foarte ușor înșelați de instituțiile bancare și de cele financiare.

– Acum la fiecare pas vezi anunțuri despre acordarea creditelor după o procedură simplificată – pentru întocmirea documentelor respective potențialului client i se cere pașaportul și codul fiscal personal. Prin acest șiretlic al creditorilor sunt atraşi mulți oameni de-ai noștri, explică domnul Alexandru. Foarte ușor bieții oameni primesc la mână suma de câteva mii de grivne și chiar mai mult, fără să atragă atenția la cuvintele creditorilor, spuse așa, printre altele. Dar acestea sunt foarte importante: pentru neachitarea la timp a creditului clientul urmează să plătească o sumă însemnată. Cunosc un caz când un sătean, ca să scape de datoriile de la bancă pentru suma modestă împrumutată, a luat vaca din grajd și a dus-o la piață.

O vorbă din popor afirmă că tot pățitul e priceput. Iar cei pățiți, care au blestemat apoi clipa când au pășit pragul instituțiilor bancare pentru a se folosi de un credit ușor, își spun necazul altora și îi îndeamnă să fie atenţi înainte de a se lega cu bancherii.

– Oamenii s-au dezvățat să le creadă politicienilor și instituțiilor de stat, omul are mai multă încredere în alt om, a observat domnul Alexandru. Iată de ce unii care vor să ia credite îmi solicită consultațiile. E ceva normal. O faptă bună ajunge foarte ușor la urechile altor oameni. În asemenea cazuri le recomand celor care mi s-au adresat să se folosească de banii firmelor de creditare, cooperativelor financiare. Eu cred că aceste cooperative vor avea viitor și perspective frumoase. Ele dispun de banii oamenilor, adică a membrilor cooperativei sau firmei date. Clientului i se propun condiții destul de avantajoase. Bunăoară, în raionul Herța mulți se ocupă cu pomicultura. Ei iau credite primăvara și le întorc toamna, adică după ce vând o parte din recoltă. Pentru ei asemenea credite sunt avantajoase. Mă bucură faptul că în unele sate a început crearea unor cooperative asemănătoare cu „casele de ajutor reciproc de cândva”. Deci, consătenii se ajută unul pe altul și un astfel de ajutor este avantajos.

Lasă un răspuns