Un europarlamentar român îi cere EXPLICAȚII președintelui Iohannis: „Ignoră adevărul istoric, sugerând existența unui popor moldovean”

euro

Europarlamentarul social-democrat, Andi Cristea, îi solicită explicații președintelui României, Klaus Iohannis, pentru validarea sintagmei „popor moldovean”, folosită în cadrul unei dezbateri cu societatea civilă de marți, 19 martie, notează Ziarul Național.

„Președintele Iohannis ignoră adevărul istoric și comite o eroare gravă față de românii de pretutindeni. Validând existența unui „popor moldovean”, în ciuda politicii clare a României față de R. Moldova, președintele demonstrează încă o dată ignoranța cu care a tratat această țară, parcursul său european și relația cu România”, a comentat Andi Cristea.

Europarlamentarul solicită explicații președintelui României pentru modul în care s-a raportat la R. Moldova ca la un popor distinct.

„Klaus Iohannis are o datorie politică și morală față de R. Moldova, de care a ales să se dezică. A fost la Chișinău o singură dată la început de mandat, iar acum sugerează că românii de pe ambele maluri ale Prutului ar fi popoare diferite. Este o premieră pentru un oficial român să se exprime astfel, împotriva politicii României față de R. Moldova, iar președintele Iohannis trebuie să dea explicații tuturor românilor”, mai afirmă acesta.

Președintele Klaus Iohannis a făcut distincția dintre cele două așa-zise popoare răspunzând la o întrebare privind perspectivele de Unire ale celor două state vecine. Potrivit lui Iohannis, unirea depinde de voința „ambelor popoare”.

„Cu toate acestea, autoritățile de la București resping existența unui „popor moldovean” și a unei „limbi moldovenești”, din perspectiva adevărului istoric, ce arată că existența a două state diferite nu a determinat și crearea unui popor separat”, se mai arată în comunicatul de presă semnat de Cristea.

Lasă un răspuns