Un fermier din Cernăuți aruncă merele în câmp din cauza preţului mizer (VIDEO)

Mihail-Banari

Situaţia creată pe piaţa merelor, în acest an, este una deplorabilă pe piața din Ucraina. Producătorii nu înregistrează profit, chiar dacă recoltele sunt bune, preţul de comercializare este foarte mic. Astfel, fermierul Mihail Banari din Cernăuţi, aruncă merele recoltate de la el din livadă în câmp.

După cum a menționat producătorul, a recoltat merele deoarece intenționează să defrişeze un hectar de livadă, altel le-ar fi lăsat pe pomi. Preţul merelor recoltate la suc în Ucraina este de 0,65 grivne/kilogram, iar pentru a le vinde producătorii stau în rând zile întregi. Plus, cheltuielile pentru a strânge merele şi a le transporta sunt destul de mari.

Producătorul consideră că, dacă astfel ar proceda toţi ceilalţi fermieri preţul ar reveni la normal. În timp ce, preţul pentru concentratul obţinut din mere este la acelaşi nivel ca şi în anii precedenţi. Fermierul se întreabă: De ce atunci merele sunt atât de ieftine?

„Pentru prelucrare sunt adunate merele de pe jos sau cele necalitative, mici. Cele bune pentru comercializare sunt depozitate la frigider şi vândute cu preţul de maxim 2 grivne/kilogram, chiar dacă în magazine acestea costă 10-15 grivne/kilogram”, a explicat producătorul.

Sinecostul unui kilogram de mere în Ucraina este de 3 grivne/kilogram. Astfel, producătorii de mere, în acest an, înregistrează pierderi mari şi rareori profit, în dependenţă de soi. Merele aruncate au fost de soiurile Idared şi Champion, recoltate de pe un hectar, iar în total Mihail Banar are 4 hectare.

Добавить комментарий