Un grup de 19 eurodeputaţi protestează împotriva legii privind limba ucraineană

37553149_304

Un grup de 19 membri ai Parlamentului European au trimis o scrisoare deschisă preşedintelui Radei Supreme, Andrii Parubyi, în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de legea privind limba ucraineană, transmite vineri MTI.

Scrisoarea a fost semnată de eurodeputaţii ungari din Fidesz, de eurodeputaţi de etnie maghiară din ţări vecine Ungariei, precum şi de doi europarlamentari români şi de alţi doi bulgari.

Parlamentul a aprobat la 4 octombrie în prima lectură proiectul de lege privind limba ucraineană, documentul reprezentând în forma actuală o mare lovitură împotriva minorităţilor naţionale, inclusiv împotriva românilor din regiunile Cernăuţi, Odesa şi Transcarpatia, notează Agerpres.

Pe 6 noiembrie, acest proiect de lege ar urma să fie votat într-o a doua lectură, cu eventuale modificări, dar observatorii nu se aşteaptă la schimbări semnificative în favoarea minorităţilor.

În scrisoarea respectivă, cei 19 europarlamentari amintesc de obligaţiile asumate de Ucraina, în cadrul acordurilor internaţionale, cu privire la respectarea drepturilor minorităţilor.

Mai mult, ei propun prezentarea legii respective Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (mai cunoscută drept Comisia de la Veneţia, structură din cadrul Consiliului Europei) în vederea exprimării unei opinii înaintea votului final.

În acelaşi timp, eurodeputata ungară Andrea Bocskor, originară din regiunea Transcarpatia, a trimis o scrisoare pentru a-l informa pe preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, în care susţine că legea respectivă încalcă drepturile minorităţilor. Ea cere Bruxelles-ului să monitorizeze procesul legislativ şi să determine Ucraina să respecte drepturile fundamentale ale omului şi să se consulte cu organizaţiile minorităţilor etnice şi cu instituţiile internaţionale cu privire la noile legi ce afectează minorităţile.

Proiectul de lege privind limba ucraineană menţine cotele în audiovizual: emisiunile în alte limbi decât ucraineana nu pot depăşi un anumit procentaj din transmisiunile în direct (10-20%), precum şi articolul 7 din noua lege a educaţiei, care limitează dreptul la studii în limba maternă, împotriva căruia au protestat românii din Ucraina, dar şi state ca Ungaria, România, Bulgaria etc.

Parlamentul de la Kiev a adoptat anul trecut controversata lege ucraineană a educaţiei, care a introdus sistemul de 12 clase în Ucraina şi extinderea utilizării limbii ucrainene în sfera educaţiei. Conform acestei legi, studiul în învăţământul secundar şi superior în Ucraina se face exclusiv în limba ucraineană, iar educaţia în limbile minorităţilor este disponibilă doar în grădiniţe şi şcoli primare.

Добавить комментарий