Un mesaj frăţesc de Crăciun — Wesołych Świąt Bożego Narodzenia

Screenshot_2

Zilele acestea, la Universitatea Naţională „Iuri Fedkovyci» din Cernăuţi a avut loc o prelegere deschisă pentru studenţii şi profesorii de la Facultatea de istorie, politologie şi relaţii externe cu tema „Politica externă poloneză şi ucraineană din perioada anilor 1991-2016”, citită de colonelul Forţelor Armate ale Republicii Polone, Tadeusz Kshonstek. Ea s-a desfăşurat în cadrul realizării Proiectului, iniţiat de Ambasada Poloniei în Ucraina, Centrul ştiinţific de la Kiev al Academiei de ştiinţe poloneze şi de institutul studiilor politice al Academiei de ştiinţe poloneze. Vom menţiona că proiectul dat este consacrat împlinirii a 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Ucraina şi Polonia.

După cum a menţionat docentul Catedrei relaţii internaţionale a Universităţii cernăuţene, Wladislaw Strutynski, preşedintele Societăţii regionale de cultură poloneză „Adam Mickiewicz”, mai detaliat Tadeusz Kshonstek s-a oprit la evenimentele Un mesaj frăţesc de Crăciun — Wesołych Świąt Bożego Narodzenia istorice legate de Acordul din 1920, despre lupta comună a armatelor ucrainene şi poloneze împotriva trupelor bolşevice ruseşti. El a explicat de ce în acea situaţie foarte complicată ţările occidentale i-au întors spatele tânărului stat ucrainean. Lecţia colonelului a fost urmată de demonstrarea unui film documentar despre aceste evenimente şi despre soarta generalilor, ofiţerilor şi ostaşilor ucraineni, nevoiţi să se retragă pe teritoriul Poloniei.

— Consider că această lecţie a fost folositoare pentru studenţii de la Facultatea de istorie, politologie şi relaţii externe (viitori specialişti în acest domeniu) prin adevărul istoric, fiindcă relaţiile ucraineano-poloneze pot fi comentate altfel de neprietenii acestor două ţări vecine şi prietene. De fapt, în momentul de faţă Ucraina are un partener fidel în Europa — Polonia, precum şi Ţările Baltice. Cineva caută să bage zâzanie între popoarele acestor ţări şi propaganda lucrează intens în direcţia dată: în Internet găseşti cu duiumul informaţii că teritoriul Ucrainei va fi împărţit între vecinii săi. Varşovia şi Kievul oficial stau pe alte poziţii: ale prieteniei şi parteneriatului strategic, iar studenţii, viitorii specialişti de mânie, trebuie să cunoască şi să se conducă după adevărul istoric.

În prezent, din păcate, diplomaţia populară, am în vedere relaţiile dintre organizaţiile publice din ambele state, diferă într-o măsură oarecare de cea a politicienilor. Bazându-mă pe experienţa Societăţii de cultură poloneză „Adam Mickiewicz”, pe care o conduc, pot afirma că dacă noi, cei de jos, vom rămâne fideli pe poziţiile noastre, politicienii vor fi nevoiţi să ţină cont de aceasta. Trebuie să menţinem relaţii strânse de bună vecinătate, economice, culturale. Aşa procedează organizaţiile publice din regiunea Cernăuţi, din Polonia şi din România. Există un triunghi al colaborării fructuoase. Numai tradiţionalele „întâlniri bucovinene”, care se desfăşoară în aceste trei state, cât preţuiesc! Suntem în preajma frumoaselor Sărbători de Crăciun şi Anul Nou şi doresc popoarelor noastre pace şi prosperare, un viitor fericit, a subliniat profesorul Wladislaw Strutynski. „Simt oricând bucuros să împart iui „crăciunel” (pâine coaptă cu acest prilej) cu prietenii mei, printre care simt mulţi români”, a mai spus el.

Vasile Carlaşciuc

Добавить комментарий