Un neobișnuit cadou s-a transformat într-o mini-grădină zoologică

02

Sătenii sunt și cu sufletul mai aproape de natură. Uneori iubirea față de lumea înconjurătoare face minuni. De aceasta te convingi, vizitând gospodăria soților Igor și Victoria Cebotar din Coșuleni, raionul Noua Suliță. După cum scriu jurnaliștii din raion (Novoselițea-raion-info), aici te încântă nu numai florile de toate culorile, ci și animale și păsări obișnuite și exotice: porumbei și fazani, păuni și lebede albe, rațe decorative și papagali, căprioare și iepuri de rasă.

01Crearea acestei mici grădini zoologice a început de la visul mezinului Sorin de a avea câteva perechi de porumbei. Și atunci, cu prilejul zilei de naștere, părinții i-au dăruit două perechi de porumbei exotici – o adevărată și plăcută surpriză pentru băiat. Iar de atunci, de la 21 august 2009, întreaga familie – mama și tata, bunica Irina, feciorul mai mare Vasile și soția sa Margarita, fiicele Maria-Magdalena și Vica – a rămas captivată de pasiunea lui Sorin. Au hotărât să facă rost de alte păsări și animale neobișnuite pentru gospodăria tradițională a țăranului.
În decurs de șapte ani familia Cebotar a reușit să creeze la ea acasă o adevărată mini-grădină zoologică. În „lista” ei sunt incluse câteva specii de porumbei, cinci specii de fazani decorativi, două specii de păuni, lebede albe, struți, câteva specii de găini exotice, rațe decorative, trei papagali, dintre care unul vorbește, iepuri și câini de rasă. Ca și oricare gospodar, familia Cebotar întreține vaci și tăurași, porci și păsări de casă.
Această „fermă” cere o muncă enormă, însă membrii familiei le isprăvesc pe toate. „Îi vine greu acelui om, care nu iubește nimic să facă, afirmă gospodina casei, doamna Victoria. Iar noi îngrijim de toate aceste animale și păsări cu mare dragoste, cu atât mai mult că cele exotice au nevoie de condiții și hrană aparte”.
S-au acomodat la condițiile noastre și struții, și păunii. Puii acestor păsări sunt foarte gingași și în primele zile de viață au nevoie de o îngrijire deosebită. Ei sunt 06lăsați în seama fiului mezin Sorin. Iar struții maturi sunt foarte agresivi și, pe lângă toate acestea, au o memorie scurtă. Pentru a-și cunoaște stăpânul acesta trebuie des să intre în ocolul lor. Această „funcție” îi revine fiului mai mare, Vasile.
Firește, fiecare gospodar, care crește struți, dorește să guste ouă de struț. După cum povestește doamna Victoria, un ou de struț cântărește 1,2-1,5 kilograme, iar la gust se aseamănă cu cele de găină. Cu un ou poți hrăni la dejun întreaga familie. Gospodina casei, iscusită în arta culinară, consideră că oul de struț poate fi folosit mai bine la gătirea diferitor copturi, acestea căpătând un gust deosebit.
Vecinii sunt înțelegători față de pasiunea familiei Cebotar. Odată s-a întâmplat și un caz curios. La câteva zile după ce au fost cumpărați trei păuni, stăpâna casei a hotărât să-i scoată la plimbare, fără să le cunoască obișnuințele. Păsările au început să zboare. Doi păuni au fost prinși repede, iar al treilea a zburat la vreo 300 metri de casă și s-a oprit pe un stâlp al liniei de curent electric. Un vecin-electrician a urcat pe stâlp și a coborât pasărea de acolo. „Cred că vecinilor le este interesantă ocupația noastră. Trăim doar în sânul naturii, iar natura este atât de diversă”, conchide doamna Victoria.
Ea recunoaște că această afacere a familiei, care e mai mult pentru suflet, aduce și un oarecare venit. Acesta poate fi înmulțit? „Nu cred că vom fi în stare să creăm o grădină zoologică sătească, dar, totuși, unele planuri avem. Dorim, bunăoară, să construim un bazin pentru lebede, se destăinui doamna Victoria Cebotar. Vom cumpăra și cai poni. Visăm să avem în curte și stârci…”.
Dar poate au vise asemănătoare și alți consăteni? Or, exemplul familiei Cebotar este demn de urmat, căci omul, iubind natura și frumusețile ei, devine mai bun la suflet, mai bogat spiritual.

Foto Novoselițea-raion-info

Добавить комментарий