Un parlamentar ucrainean propune Moldovei blocarea în comun a contrabandei din Transnistria

1000x560_rjvoqso0thhcnfqi3le5

Vicepreședintele Comitetului Afaceri Externe al Radei Supreme, Igor Guz, propune acțiuni de blocare a contrabandei din regiunea transnistreană. Într-o conferinţă de presă la IPN, deputatul ucrainean a spus că va promova insistent pe coridoarele puterii de la Kiev blocada contrabandei din stânga Nistrului şi a subliniat că guvernarea de la Kiev îşi doreşte ca Moldova să rămână fermă în ceea ce privește cursul european ales acum opt ani.

Igor Guz a spus că Ucraina îşi doreşte ca în Moldova la alegerile parlamentare din 2018 să învingă forţele pro-europene. Referindu-se la regiunea transnistreană, deputatul ucrainean a menționat că punctul vulnerabil este contrabanda pe care o admite. „Blocada contrabandei este o chestiune ce trebuie să intereseze ambele părți, atât pe moldoveni, cât și pe ucraineni”, a spus Igor Guz.

Blocada contrabandei transnistrene, din ambele părți, de către Moldova şi Ucraina, poate servi drept mijloc de consolidare a relațiilor bilaterale. Deputatul a adăugat că la sesiunea parlamentară care va începe în curând la Kiev va aborda problema blocării contrabandei şi îşi doreşte măsuri similare și din partea Moldovei, prin control mai strict la punctele de trecere a frontierei. O altă propunere a acestuia se referă la prezenta canalelor tv ucrainene pe teritoriul Republicii Moldova ca alternativă canalelor ruseşti.

Igor Guz a mai spus că pe parcursul vizitei sale în Moldova a avut mai multe întrevederi cu oficiali din ţară şi cu reprezentanţi ai partidelor de opoziţie, ca rezultat i-a invitat la Kiev pe liderul Partidului PAS, Maia Sandu, şi pe liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase. Totodată, o invitaţie a primit şi democrata Valentina Buliga, președinta Comisiei parlamentare politică externă şi integrare europeană.

Lasă un răspuns