Un pas important pe calea restabilirii echităţii sociale

vimage1

Reformarea sistemului de pensii, desfăşurată de Guvern şi coordonată cu partenerii internaţionali ai Ucrainei, prevede actualizarea pensiilor de la 1 octombrie anul curent. Este vorba de anularea impozitării pensiilor şi menţinerea vârstei de pensionare, ceea ce constituie un pas important pentru restabilirea echităţii sociale în acest domeniu, a comunicat într-o conferinţă de presă Myhailo Romaniv, şeful Direcţiei principale a Fondului de pensii al Ucrainei în regiunea Cernăuţi.

„Ultima dată pensiile au fost actualizate în mai 2012, a accentuat Myhailo Romaniv. Şi din această cauză există o discriminare în rândurile pensionarilor care sau pensionat în ani diferiţi. Diferenţa între mărimea pensiei, calculată în baza aceleiaşi vechimi de muncă şi a salariului aproximativ egal, poate fi de trei ori. Prin urmare, problema actualizării pensiilor a apărut demult şi reformele propuse de Guvern sunt oportune. Primul pas al schimbărilor propuse va fi aplicarea regulilor unice de determinare a mărimii pensiei. În afară de aceasta, de la 1 octombrie 2017 vor fi anulate limitările la pensii pentru pensionarii care continuă să lucreze. Voi menţiona că în rezultatul reformelor vârsta de pensionare va rămâne aceeaşi, iar pensionarii vor primi pensii decente”.

S-a accentuat că autorii proiectului reformării pensiilor şi-au pus drept scop stabilirea unui sistem echitabil de asigurare cu pensii. Se propune reînnoirea diferenţierii pensiilor în dependenţă de mărimea salariului şi stagiului de cotizare prin recalcularea pensiilor la 1 octombrie, cu folosirea indicelui salariului pentru acordarea pensiei în anul 2017, care constituie 3.764 grivne 40 de copeici.

Potrivit lui Myhailo Romaniv, acesta este un aspect foarte important pentru eliberarea sistemului solidar de pensii de cheltuielile nefireşti lui, inclusiv de cheltuielile pentru finanţarea pensiilor cu facilităţi.

Totodată, se specifică în comunicatul Serviciului de presă al Direcţiei principale a Fondului de pensii în regiunea Cernăuţi, această hotărâre cere o finanţare suplimentară. Resursele vor fi asigurate pe contul creşterii veniturilor bugetului Fondului de pensii, scoaterii din subteran a economiei şi creşterii disciplinei de plată a cotizaţiei sociale unice.

Lasă un răspuns