Un semnal al unității tuturor ramurilor puterii și o dovadă a hotărârii noastre de a atinge obiectivul strategic al Ucrainei – apartenența deplină la UE

1 07 2022 F 5

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, Președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanciuk, și Prim-ministrul Ucrainei, Denys Şmyhal, au semnat o declarație comună privind obținerea aderării cu drepturi depline la UE.

„Astăzi, împreună cu Președintele Radei Supreme a Ucrainei și cu Prim-ministrul, semnăm Declarația comună, care este un semnal al unității tuturor ramurilor puterii și o dovadă a hotărârii noastre de a atinge obiectivul strategic al Ucrainei, și anume apartenența deplină la Uniunea Europeană. Și semnarea acestei declarații a însemnat același lucru cu semnarea cererii de aderare în a cincea zi de război”, se arată în mesaj.

„Am mers spre obţinerea statutului de candidat timp de 115 zile. Iar calea noastră către aderare nu ar trebui să dureze ani sau zeci de ani. Trebuie să depășim rapid această cale. Să ne facem perfect partea de muncă. Pentru a le permite prietenilor noștri din Uniunea Europeană să adopte pentru noi, de asemenea, rapid și consolidat o decizie istorică”, a relevat Volodymyr Zelenski.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a adresat Parlamentului Ucrainei în regim de videoconferinţă. Ea i-a felicitat pe legislatorii ucraineni cu prilejul primirii statutului de candidat la UE, în ciuda faptului că războiul cu Rusia continuă în estul și sudul țării. „Este un drum lung de parcurs, dar Europa va fi alături de voi la fiecare pas, atâta timp cât este nevoie, din aceste zile negre de război până în momentul în care treceți pragul UE”, a spus ea, citată de Reuters.

După discursul Ursulei von der Leyen, drapelul UE a fost adus în Rada Supremă. A fost instalat lângă prezidiu, alături de cel ucrainean. Volodymyr Zelenski a remarcat că „trebuie să devină nu doar un simbol, ci o sarcină pentru toate ramurile puterii de a preveni pauzele în muncă și de a lua deciziile necesare pentru calea europeană a Ucrainei”.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий