Un semnal alarmant: crește numărul locurilor vacante de pedagogi

390509

Procesul de migrație a brațelor de muncă continuă să rărească rândurile elevilor în școlile sătești, dar și ale profesorilor. Acum, la început de nou an școlar, s-a anunțat despre locuri vacante la unele instituții de învățământ din raionul Noua Suliță. După cum a comunicat Secția de învățământ din cadrul Administrației Raionale de Stat, îndeosebi este nevoie de profesori de matematică și de engleză. La Complexul Instructiv-Educativ „Gimnaziul Boian”, Complexul Instructiv-Educativ din Doljok, sunt vacante anume locurile de profesori de matematică și engleză. La Școala medie din Vancicăuți nu are cine îi înlocui pe profesorii de engleză și de ucraineană. La Școala medie din Tărăsăuți este liber jumătate de salariu pentru învățătorul de engleză. La Complexul Instructiv-Educativ din Berestea sunt invitați la lucru profesori de informatică și limba ucraineană. Un salariu întreg de profesor de engleză se propune la Complexul Instructiv-Educativ din Priprutia. Acolo este nevoie și de învățător de muzică. În prezent această problemă e pe cale de a fi rezolvată.

– În privința locului vacant de profesor de matematică chestiunea a fost rezolvată, concretizează directoarea Gimnaziului din Boian, doamna Svetlana Hauca. Va fi rezolvată și problema profesorului de engleză. Din octombrie în regiune vom avea voluntari din SUA și contăm pe aceea că unul dintre ei va preda engleza la gimnaziul nostru. Problema specialiștilor de limbă engleză la școlile cu predarea în limba română a apărut mai înainte, fiindcă limba de studiu era franceza. Engleza a fost introdusă la cererea părinților și nu întotdeauna ajung cadre. Tinerii care absolvesc Facultatea de limbi străine la Universitate nu au prea mare dorință să lucreze în școală. Zilele acestea ne-am trezit cu un alt loc vacant: ne-a părăsit învățătorul de educație fizică. Pe un tânăr specialist îl poate ținea în școală doar un salariu foarte bun, însă, deocamdată, nu există asemenea posibilități.

Complexul Instructiv-Educativ din Berestea nu o dată s-a confruntat cu lipsa de cadre didactice și întotdeauna s-a contat pe una și aceeași soluție: dacă în sat nu există specialiști, ei sunt aduși din localitățile vecine. Așa a fost și anul trecut, când ucraineana și informatica au fost predate de tineri pedagogi din alte sate. Potrivit spuselor doamnei Jana Cuciurca, director-adjunct, administrația școlii caută specialiști prin alte localităţi. „N-a fost nici un caz să rămânem fără profesori, și acum, de asemenea, vom găsi ieșire din situație”, a declarat cu fermitate doamna Jana Cuciurca.

Добавить комментарий