Ungaria acuză Kievul de acțiuni împotriva minorității maghiare

ungaria

În absența amendamentelor la legea ucraineană privind educația, precum şi adoptarea de către Rada Supremă a noii legi referitoare la limba de stat, situaţia cu privire la Ucraina s-a deteriorat. Acest lucru a fost declarat de ministrul Afacerilor Externe  al Ungariei, Péter Szijjártó, după întâlnirea cu secretarul general al NATO  la Bruxelles, notează Evropeiska pravda cu referire la serviciul de presă al guvernului maghiar. După întâlnirea cu Jens Stoltenberg, Szijjártó a spus că Kievul acționează împotriva minorității maghiare. Potrivit lui, noua lege privind limba de stat „îngrădeşte dreptul comunităţilor naţionale de a folosi limba maternă în mass-media, cultură, învăţământ şi  autoguvernare „.

„Este clar că în aceste condiții nu putem aproba organizarea unei reuniuni a miniștrilor de externe la nivelul Consiliului NATO-Ucraina”, a spus el.

Péter Szijjártó  a declarat că pentru  deblocarea orgănizării acestei reuniuni este necesară modificarea  legislaţiei ucrainene în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția.

 „Péter Szijjártó  l-a întrebat pe Stoltenberg dacă angajamentul Ucrainei față de NATO ar putea fi luat în serios, în timp ce Kievul nu  este capabil să îndeplinească condiții simple, care erau cunoscute acum un a „, se arată în declarația serviciului de presă  al guvernului maghiar.

Ungaria sprijină aderarea Macedoniei la NATO și sprijină revitalizarea planului de acțiuni pentru aderarea la Alinaţă în cazul Bosniei și Georgiei, a mai declarat Szijjártó.

Reamintim că Kievul a făcut apel la Adunarea Parlamentară NATO să influențeze Ungaria, care blochează aspirațiile euro-atlantice ale Ucrainei.

Lasă un răspuns