Ungaria critică din nou Ucraina pentru controversata Lege a învățământului, care limitează drepturile minorităților

70ffd77f32e6b5731e47c67b17978bec

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a apreciat din nou joi, că situaţia minorităţilor etnice din Ucraina este inacceptabilă şi marcată de serioase încălcări ale legii din partea autorităţilor ucrainene, transmite Europa Liberă potrivit Libertatea Cuvântului.

Vorbind la plenara Adunării Generale ONU, Szijjarto și-a exprimat speranța că vizita vicepremierului ucrainean în Ungaria, programată pentru luna martie, ar putea aduce Budapesta şi Kievul mai aproape de un acord privind în această problemă.

Reamintim că mai bine de doi ani în urmă, Rada Supremă a adoptat o nouă lege a învățământului. Votată la începutul lunii septembrie 2017 şi promulgată de ex-președintele Petro Poroşenko, noua lege a introdus sistemul de 12 clase în Ucraina şi extinderea utilizării limbii ucrainene în sfera educaţiei.

Conform actului normativ, studiul în învăţământul secundar şi superior în Ucraina se face exclusiv în limba de stat (ucraineană), iar educaţia în limbile minorităţilor este disponibilă doar în grădiniţe şi şcoli primare.

Добавить комментарий