Ungaria nu va facilita desfășurarea unui summit Ucraina-NATO la nivelul miniștrilor apărării

Szijjarto

Ungaria nu va facilita desfășurarea unui summit Ucraina-NATO la nivelul miniștrilor apărării, a declarat ministrul de externe ungar, Péter Szijjártó, după o întâlnire cu liderul Asociaţiei culturale a maghiarilor din Transcarpatia, Vasyl Brenzovics, transmite Radio Svoboda.

Anunțul reprezintă probabil un obstacol în calea speranțelor Ucrainei de a încheia aderarea la NATO, speranțe pe care ucrainenii le-au reînviat anul acesta, notează euractiv.com.

Szijjártó a subliniat că poziția Ungariei rămâne neschimbată: Budapesta nu va sprijini aspirațiile de integrare europeană ale Kievului atâta vreme cât Ucraina încalcă legile europene și internaționale.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a promulgat o nouă lege a educației pe 25 septembrie anul trecut, care a înfuriat Ungaria, deoarece a redus drepturile minorităților.

Legea implementează un program școlar de 12 ani și reduce numărul de ore predate în limbile minorităților naționale. Ungaria este unul dintre cei mai importanți opozanți ai acestei legi, deoarece autoritățile de la Budapesta consideră că încalcă drepturile minorităților.

„Ungaria este gata să încheie acorduri cu Kievul în privința legii educației, dar numai în cazul în care conținutul ei corespunde intereselor și dorințelor comunității maghiare din Transcarpatia”, a subliniat Szijjártó.

Добавить комментарий