Ungaria nu vede încălcări în declarațiile Secretarului de stat în timpul vizitei în Transcarpatia

Árpád-János-Potápi

Ministerul maghiar de Externe a declarat că Secretarul de stat  pentru politici naționale al Ungariei, Arpad Janos Potapi , a venit în Transcarpatia pentru a pune în aplicare programele guvernului ungar pentru dezvoltare economică,  educație, cultură și sănătate, notează Szabad Europa, cu referire la un comunicat al MEA ungar.

„Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina a trimis o scrisoare oficială în legătură cu vizita secretarului de stat Arpad Janos Potapi. Nu suntem de acord cu evaluarea ucraineană a acestei vizite, exprimată în scrisoare», se menționează în comunicatul MAE ungar.

Ministerul ungar de Externe consideră că vizita „nu poate fi considerată o ingerință  în politică, deoarece Secretarul de stat și-a îndeplinit obligația constituțională de a sprijini comunitatea maghiară”.

„Secretarul de stat a vizitat Transcarpatia nu de dragul alegerilor, ci ca parte a vizitelor sale regulate. Guvernul maghiar sprijină dezvoltarea economică, dezvoltarea școlilor și programele culturale și de sănătate din Transcarpatia de a  căror rezultate beneficiază nu numai comunitatea maghiară, ci și toți locuitorii regiunii Transcarpatia, indiferent de naționalitate «, se spune în comunicat.

Reamintim că Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina a declarat despre cazuri repetate de agitație electorală  din partea funcționarilor publici maghiari care vizitează regiunea Transcarpatia. MAE ucrainean consideră că astfel de situații sunt inacceptabile în relațiile interstatale.

„Ministerul de Externe a făcut apel către organele competente de aplicare a legii pentu a da o evaluare  juridică acțiunilor oficialilor maghiari. Sperăm că oficialii maghiari,  și cei din țările UE, înțeleg importanța statului de drept și nu își vor mai permite să acționeze contrar legilor Ucrainei sau ale oricărui alt stat suveran», se menționează în comunicatul Ministerului.

De menționat că pe 19 octombrie rețeaua civică „OPORA ”a făcut apel la Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina de a recaționa la încălcările legislației ucrainene de către oficialii maghiari. Potrivit observatorilor „Opora”, în perioada 8-9 octombrie, Arpad Janos Potapi, secretar de stat al Ungariei pentru politici naționale, aflat în vizită în regiunea Trasncarpatia  a făcut campanie electorală  în favoarea Partidului „KMKS” (Partidul Ungurilor din Ucraina).

Reamintim că Ungaria continuă să blocheze, la cel mai înalt nivel decizional, reuniunile comisiei Ucraina-NATO, până când vor fi restabilite drepturile lingvistice ale etnicilor maghiari din Transcarpatia.

De menționat că la sfârșitul lunii iulie a.c. președintele Volodymyr Zelenskyi urma să abordeze problema lingvistică în cadrul unei întâlniri cu premierul maghiar, Viktor Orban, dar întâlnirea a fost amânată  din cauza situației epidemiologice complicate.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий