Uniunea Europeană a elaborat un plan de renunțare la dolari

331368

Comisia Europeană planifică să facă moneda euro mai atractivă în planul plăților internaționale. Proiectul în vederea consolidării monedei unice europene a fost publicat pe 5 decembrie.

După cum este specificat în document, hotărârea cu privire la utilizarea monedei, participanții pieței ar trebui să o ia ei înșiși și nimeni nu intenționează să le limiteze libertatea de alegere. Însă consolidarea rolului monedei euro va contribui la sporirea rezilienței sistemului financiar internațional, aşa încât economia internațională să fie mai puțin vulnerabilă la șocuri.

„Utilizarea pe larg, la nivel mondial a monedei euro va reduce costurile și riscurile pentru întreprinderile businessului european, precum și ratele dobânzilor, achitate de gospodării”, este menţionat în raport.

Pentru ca acest lucru să fie realizat se recomandă majorarea folosirii monedei euro în sectoarele strategice: combustibil (petrol și gaz), minerale, produse agricole și transport. În toate aceste industrii este preconizată organizarea consultărilor cu actorii-cheie privind tranziția la utilizarea monedei euro.

În septembrie, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, într-un apel, adresat Parlamentului European, a solicitat să fie luate măsuri suplimentare, pentru a ridica valoarea monedei euro pe scena financiară globală. Potrivit spuselor lui, euro trebuie să devină fața unei noi Europe suverane.

Lasă un răspuns