Universitatea din Cernăuți a găzduit o conferință internațională

konf

La Universitatea Națională „Iurii Fedkovici” din Cernăuți s-a desfășurat cea de-a doua Conferință internațională științifico-practică a studenților românofoni  „Contextul european al relațiilor ucraineano-române” – relatează portalul acc.cv.ua

Participanții conferinței, printre care savanți și studenți de la universităților din Cernăuți și Iași, reprezentanții instituțiilor publice și Consulul General al României la Cernăuți, s-au reunit în sala Roșie a Universității bucovinene.

konf3

Liubov Melnychuk, directorul Centrului de Studii Românești din Cernăuți a remarcat că „în ciuda faptului că conferința este relativ „tânără”, numărul de participanți a crescut treptat. Astăzi asistăm la o încălzire semnificativă a relațiilor dintre Ucraina și România, și cred că pentru a consolida o relație la nivel de stat, mai întâi de toate este nevoie să amplificăm o relație între regiunile vecine.”

Prorectorul Universităţii Naţionale din Cernăuţi, Tamara Marusyk din numele administrației a salutat participanții conferinței iar doamna Eleonora Moldovan, Consulul General al România la Cernăuți, a spus că mediul academic este unul dintre acele instrumente importante care optează pentru apropierea celor două națiuni europene vecine.

konf2

Surpriză plăcută pentru studenții din Cernăuți a fost discursul prof. univ. dr. George Poede de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Dumnealui a vorbit despre noile posibilități ale programelor educaționale din România („Erasmus Mundus”, „Erasmus +” și altele), care sunt finanțate de Uniunea Europeană. Aceste programe vor permite cercetătorilor și profesorilor de la universitatea cernăuțeană să lucreze în laboratoarele de cercetare ale universității din Iași fiind finanțați de către UE. Începând cu anul 2017 studenții la fel vor adera la programului „Erasmus +” – a constată profesorul.

konf4

Lasă un răspuns