Universitatea Națională din Cernăuți celebrează 145 de ani de la înființare

cernauti

Pe data de 31 martie 2020 se împlinesc 145 de ani de la înființarea Universității Naționale din Cernăuți, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a instituției. Universitatea a fost înființată prin decretul împărătesc al lui Franz Joseph I al Austriei, iar ceremonia oficială de inaugurare a avut loc în data de 4 octombrie 1875.

În perioada dominației austriece, universitatea avea 3 facultăți: teologie ortodoxă, drept și filosofie, limba de predare fiind limba germană, cu departamente separate pentru limba și literatura română și ucraineană. În această perioadă, corpul studențesc se compunea din circa 20-25% români și ucraineni, majoritatea studenților fiind evrei sau germani.

Deschiderea Universității din Cernăuți a avut un puternic rol pozitiv și asupra românilor, chiar dacă cursurile se predau în limba germană. Unii tineri nu mai plecau pentru studii la Viena sau la alte universități europene, ci rămâneau acasă, în Bucovina natală. Mai mult decât atât, au început să vină pentru studii tineri din Moldova, Basarabia, din vechiul Regat. La Facultatea de Teologie ortodoxă veneau studenți tineri din cele trei mitropolii ortodoxe: mitropolia Bucovinei și Dalmației, mitropolia Transilvaniei și mitropolia ortodoxă de la Karlowitz, precum și din țările vecine ortodoxe: România, Serbia, Bulgaria, Rusia.

53a1590913401-retroua.com старые фото 1906 год

 

 

 

Добавить комментарий