CTU Mămăliga: Uscătorie de cereale în proces de creare și biblioteci în stare… „de conservare”

Screenshot_1

Viața în comunitate nu-i chiar atât de ușoară, mai ales atunci când sursele de venituri sunt limitate. Subvențiile de stat sunt oricând binevenite, dar Comunitatea Teritorială Unită trebuie să conteze și pe puterile sale, uneori ele sunt insuficiente pentru povara atât a problemelor economice, cât și a celor social-culturale.

Comunitatea Teritorială Unită Mămăliga, raionul Noua Suliță, se numără printre primele zece create în anul 2016 în regiunea noastră. Potrivit unui proiect, în aceste zece comunități teritoriale se prevede crearea a zece cooperative. Noua cooperativă agricolă, care va funcționa pe teritoriul Comunității din Mămăliga, se va ocupa de uscarea și păstrarea cerealelor.

– În cele șase sate ale noastre una din principalele îndeletniciri agricole este cultivarea cerealelor, remarcă primarul comunității, domnul Arcadie Șova. Și am pus la cale crearea unei astfel de cooperative. Ea va fi necomercială, adică îi va deservi numai pe locuitorii noștri. După șapte ani de activitate, așa cum prevăd normele proiectului, funcțiile ei pot fi revăzute și extinse. În gospodăriile lor casnice sătenii n-au posibilitate să usuce recolta de cereale și s-o păstreze în condiții bune. Deci, cooperativa le va oferi asemenea posibilități, iar avantajul este următorul: un kilogram de cereale uscate și bine păstrate costă 4,2 euro, iar un kilogram de cereale cu umiditate sporită –2,8-3 euro. Diferența, totuși, e mare.

Cooperativa va fi creată în două etape. Prima, care va fi realizată în anul curent, este procurarea și punerea în funcțiune a uscătoriei de cereale. Acestea vor fi curățite și păstrate atâta timp cât dorește săteanul, adică până nu-și găsește cumpărătorul.

A doua etapă va fi realizată la anul viitor. Ea prevede punerea în funcțiune a liniei de ambalare în cantități mici a producției.

Cooperativa poartă denumirea de „MIKO”. Concomitent cu ea va fi creat Centrul pentru dezvoltarea economică, în acest scop alocându-se mai mult de 500 mii grivne. Se consideră că toate acestea vor contribui la extinderea posibilităților economice ale comunității și vor mări încasările în bugetul local.

În Comunitatea Teritorial Unită Mămăliga se simte insuficiența de mijloace bănești. Conducerea ei caută să facă economisiri chiar și pe contul instituțiilor de cultură. De la 1 februarie în cele șase sate – Mămăliga, Dranița, Podvirna, Stălinești, Nesvoia și Bălcăuți – nu mai funcționează bibliotecile. Este o decizie ieșită din comun, deoarece în unele comunități teritoriale, dimpotrivă, au fost majorate salariile bibliotecarilor și lucrătorilor culturii. „Au venituri mai mari și își permit așa ceva” – spun cu un oarecare regret unii lucrători de cultură din Comunitatea Mămăliga.

– Este o situație neplăcută, dar temporară, ne vom strădui ca de la 1 ianuarie 2019 bibliotecile să-și preia activitatea, a accentuat domnul primar Arcadie Șova. Bibliotecile nu au fost închise, ele au fost „conservate” pe o scurtă perioadă de timp. De ele răspund aceiași lucrători ai culturii. Punem la cale un proiect referitor la instituțiile de cultură din satele noastre și cred că situația în domeniul dat se va îmbunătăți.

Добавить комментарий