Utilizarea publică a produselor culturale rusești poate fi interzisă în regiunea Cernăuţi

rusa

Consiliul Regional Cernăuți intenționează să  interzică utilizarea publică a produselor culturale rusești pe terotoriul regiunii.  Acest lucru este menționat în proiectul de decizie, care astăzi a fost înregistrat de deputatul fracțiunii „Svoboda”, Rostislav Poklitar, notează molbuk.ua.

Proiectul de document propune instituirea unui moratoriu asupra utilizării publice a produselor culturale ruse în orice formă pe teritoriul regiunii Cernăuți, până la încetarea completă a ocupaţiei teritoriului Ucrainei.

„Din cauza lipsei legislației și a unui program de stat clar privind susținerea și dezvoltarea limbii de stat, așa cum se practică în majoritatea țărilor lumii, și influența necontrolată prin mass-media și diverse programe de publicitate cu dominantă masivă a produsului cultural vorbitor de limbă rusă, limba şi cultura ucraineană sunt în declin, iar acest lucru trebuie schimbat”, scrie în nota explicativă  deputatul Poklitar.

Consilierul local mai spune că acest proiect de decizie a fost pregătit  pentru examinare la ședința Consiliului Regional Cernăuți „pentru a evita escaladarea tensiunilor în societate și pentru a împiedica incitarea la ură interetnică, pentru a proteja spațiul informațional ucrainean de influențele hibride ale statului agresor și pentru a depăși consecințele rusificării lingvistice îndelungate”.

Reamintim că în luna septembrie 2018 un moratoriu similar privind utilizarea publică a produsului cultural rusesc a fost introdus de Consiliul Regional Lvov.

Lasă un răspuns