Vacile sătenilor şi standardele europene…

shutterstock_77208517

În timpurile nu prea îndepărtate un gospodar de la ţară îşi începea ziua (nu spunem de muncă, fiindcă o făcea şi duminica, şi în zi de sărbătoare) cu mulsul vacii. Mulgătoarele mergeau la fermă cu noaptea în cap, când difuzoarele, fixate pe stâlpii de curent electric, trezeau satul cu imnul ţării. Şi noi, ziariştii, glorificând hărnicia mulgătoarelor, mai de fiecare dată reveneam la acest moment semnificativ din biografia fiecăreia dintre ele. N-a fost banal niciodată, căci munca agricultorului e simplă şi, totodată, nobilă.

Schimbările radicale în agricultură au spulberat legenda mulgătoarelor. Mai întâi au dispărut cirezile de vaci productive, iar fermele s-au transformat în ruine sau, în cel mai bun caz, în secţii de producţie ale unor antreprenori mai isteţi de la sat. Însă, acel entuziasm al mulgătoarelor de ieri a rămas la unele sătence de astăzi, care pe timp de arşiţă şi ger, pe ploaie şi ninsoare, stau ore în şir în locuri aglomerate din oraş şi vând produse lactate. O fac pentru a câştiga un ban şi sunt nevoite să procedeze astfel din cauza decăderii sectorului zootehnic al ţării. În asemenea piaţă stihinică standardele calităţii producţiei sunt neglijate.

În timp ce scade producţia lactatelor, la întreprinderile specializate, creşte ponderea producţiei obţinute în gospodăriile individuale ale sătenilor. În prezent 25 la sută din producţia de lapte de pe piaţa internă este asigurată anume de sătenii care nu au pierdut curajul de a întreţine vaci în gospodărie.

Dar nu se ştie ce va fi cu acest entuziasm după 1 ianuarie 2018. De la această dată întreprinderilor de procesare şi prelucrare a laptelui din Ucraina li se interzice să achiziţioneze lapte de la săteni. Potrivit Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, laptele pentru prelucrare va fi cumpărat numai de la gospodăriile de fermier specializate. Iar în vitrinele magazinelor vor fi numai trei categorii de lapte: extra, superior şi de categoria întâi.

Această cerinţă europeană este orientată la modernizarea industriei de prelucrare ucrainene, iar statul trebuie s-o stimuleze. Sătenii vor fi lipsiţi încă de o posibilitate de a obține un venit modest prin muncă enormă. Standardele europene vor pustii grajdurile şi imaşurile.

Добавить комментарий