Val de indignare după vacanțele luxoase ale președintelui și procurorului general

epa05301957 Ukrainian President Petro Poroshenko (R) congratulates newly elected Ukraine Prosecutor-General Yuriy Lutsenko (L), during a parliament session in Kiev, Ukraine, 12 May 2016. Yuriy Lutsenko was appointed new Prosecutor-General of Ukraine to replace Viktor Shokin who was dismissed from this post on 29 March 2016.  EPA/ROMAN PILIPEY

Președintele Petro Poroșenko și procurorul general al Ucrainei, Iurii Luțenko, au mers în vacanțe în Maldive, respectiv în Seychelles. Asta a stârnit un val de indignare în rândul ucrainenilor, notează AFP, citată de Agerpres.

La puţin timp după ce a petrecut Anul Nou în Ucraina, Poroşenko şi zece dintre apropiaţii şi amicii săi au plecat pentru şapte zile în vacanţă pe o insulă privată în arhipelagul Maldive, s-a anunţat pe 18 ianuarie la o emisiune „Shemy” difuzată de Radio Svoboda.

La două săptămâni după aceste dezvăluiri, aceeaşi emisiune a anunţat că procurorul general Iuri Luţenko şi-a petrecut vacanţele cu familia în Seychelles, plătind suma de 52.000 de euro pentru el, soţia şi fiul lor.

Cele două anchete realizate de emisiunea „Shemy” au provocat un val de indignare în Ucraina care se confruntă cu flagelul corupţiei, în special la nivel înalt.

„Este timpul ca agenţiile de voiaj să creeze tururi ‘urmaţi-i pe Poroşenko şi Lutsenko': Maldive, Seychelles, Panama”, a scris în mod ironic miercuri pe Facebook deputatul Sergii Letcenko, făcând aluzie şi la prezenţa numelui preşedintelui în ancheta internaţională „Panama Papers”. Ar trebui ‘să-i trimită să urmeze acest traseu: demisie, anchetă, tribunal’, a adăugat el.

Iuri Luţenko s-a apărat miercuri afirmând că excursia sa în Seychelles a fost plătită în totalitate de fiul său, care i-ar fi făcut astfel un cadou pentru aniversarea a 30 de ani de căsnicie.

Lupta împotriva corupţiei la nivel înalt a fost una dintre revendicările majore ale mişcării proeuropene Maidan, din anii 2013-2014, şi rămâne una dintre cerinţele cheie ale sprijinului occidentalilor pentru puterea actuală, rezultată în urma acelei mişcări.

Lasă un răspuns