Vasile Țurcan: După numărul de întreprinzători se poate constata nivelul de dezvoltare a satului

Screenshot_3

Primarul Comunității Teritoriale Unite Ostrița, raionul Herța, domnul Vasile ȚURCAN, și-a sărbătorit amiaza veacului. Această dată importantă în viața lui personală a coincis cu jubileul de 50 de ani al Școlii din Mamornița-Vama, sat care face parte din Comunitatea Teritorială Unită Ostrița. Este o coincidență semnificativă, deoarece problemele școlilor sunt prioritare în activitatea noii comunități.

– Pedagogii primesc salarii de la stat, iar baza materială a școlilor și grădinițelor o asigură comunitatea, explică domnul Vasile Țurcan. Ne-am străduit să fie bine pregătite pentru noul an de învățământ toate școlile noastre. La cea de la Mamornița-Vama volumul de lucrări a fost mai mare – curtea a fost acoperită cu plăci. Au fost amenajate, așa cum cere programa „noii școli”, sălile pentru clasa întâi și cabinetele de ucraineană, fizică, chimie. La ospătăriile din școli, unde a fost necesar, am schimbat frigiderele și plitele. În toate școlile și grădinițele funcționează rețeaua cu apă caldă. Lucrări de reparație au fost efectuate și la grădinițe. În prezent sunt căptușiți pereții exteriori la grădinița din Ostrița, pentru ca în timp de iarnă să fie mai cald în încăpere. Tot la Ostrița a fost reconstruită vechea cazangerie și transformată în complex sportiv. La Țureni a fost amenajat stadionul, unde au avut loc deja și primele competiții la fotbal. Sunt planificate lucrări de reparații și la alte obiective – la ambulatoriile din Ostrița și Horbova.

– Din subvențiile din partea statului, pe care le primesc comunitățile teritoriale unite, o sumă oarecare este repartizată neapărat pentru repararea drumurilor. Ce ați reușit să întreprindeți în această privință, doar CTU Ostrița în curând va împlini un an de la creare.

– Ce poți face într-o perioadă scurtă de timp, când există atâtea probleme în această privință?! Starea drumurilor din satele noastre lasă de dorit, iar după ploile din vara curentă ea s-a agravat și mai mult. Am reușit să pregătim documentația respectivă pentru lucrări de amploare.

– Una din sursa principală de venit în localitățile sătești este pământul. Ați prețuit aceasta când erați în postul de primar al Ostriței, fiind printre puținii adepți din regiune ai planurilor generale ale localităților. Ostrița, în preajma creării comunității teritoriale unite, a fost prima localitate sătească din Bucovina, care s-a văzut cu un asemenea plan general și în această privință este meritul Dumneavoastră, că ați lansat ideea și ați insistat ca ea să fie realizată.

– Planul general al localității, care include toate terenurile arabile și nearabile, ne oferă posibilitatea să folosim eficient fiecare parcelă de pământ. Tindem ca și celelalte sate din componența comunității să dispună de asemenea documente funciare importante. Avem probleme serioase în privința unor terenuri arabile la Țureni, care formal aparțin Instituției științifice agricole din Cernăuți. Pentru ca ele să fie transmise comunității se cere acordul Kievului. Și, iată, ne pregătim să scriem o scrisoare către Cabinetul de Miniștri.

Într-adevăr, taxele funciare ne asigură în mare privință partea de venituri a bugetului comunității, dar în bugetul local sunt direcționate și impozitele pe care le plătesc întreprinzătorii. După numărul de întreprinzători se poarte constata nivelul de dezvoltare social-economică a localității respective. Mai mulți întreprinzători avem la Ostrița și Horbova și ne vom strădui ca să crească numărul lor și în celelalte sate ale comunității. Întreprinzătorii sunt acei care creează noi locuri de muncă.

– Până la crearea comunității teritoriale unite, mai mulți ani ați fost primar în satul natal Ostrița. În acest an de când funcționează comunitatea ați reușit să câștigați încrederea și a locuitorilor din celelalte șapte sate?

– Nu sunt omul care caută să tragă foc la oala sa. Din contra, mă străduiesc să asigur un echilibru pentru cele opt sate ale comunității: schimbări spre bine trebuie să se simtă în fiecare dintre aceste localităţi, atunci de ce ne-am unit și ne-am asumat povara responsabilității?! Avem deputați buni și nu ne interesează la care forță politică aparțin ei. Important este să lucreze pentru binele oamenilor. Pe ei pot conta, la fel și pe starostii din satele Țureni, Horbova și Godinești, care până la unire au „gustat din pâinea de primar”. Iar atunci când simți încredere și susținere din partea oamenilor, și lucrul sporește.

Добавить комментарий