Veşnica pomenire a eroilor

3 06 2022 F 5

La Sfânta liturghie de duminică şi din zilele de sărbătoare sunt pomeniţi ostaşii căzuţi pe câmpurile de luptă, apreciindu-li-se jertfa pentru patrie, neam şi credinţă. Această tradiţie ortodoxă este încununată cu Ziua Eroilor. Nu cu mult după încheierea Primului Război Mondial, în anul 1920 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca la praznicul Înălţării Domnului să fie pomeniţi şi eroii neamului românesc. Această decizie a fost consfinţită prin hotărârile sinodale din 1999 şi 2001, prin care Ziua Eroilor a fost proclamată sărbătoare naţională a poporului român. Cu această ocazie au loc parastase şi în locurile unde îşi dorm somnul de veci eroii neamului.

În vechiul cimitir din Cernăuţi există un complex memorial, ridicat în locul unde au fost înmormântaţi 695 de militari români, care au luptat pe fronturile celui de-al Doilea Război Mondial, şi 400 de români din nordul Bucovinei, jertfe ale primului an al regimului inuman bolşevic. De Ziua Eroilor aici vin să-i pomenească şi să aprindă candela memoriei activiştii societăţilor naţional-culturale ale românilor din regiune, în deosebi de la Societatea „Golgota” a românilor din Ucraina (preşedinte Vasile Răuţ), Societatea pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu” (preşedinte Vasile Bâcu) şi neapărat de la  Consulatul General al României la Cernăuţi. Reprezentantul instituţii consulare, ministrul-plenipotenţiar Nicolae Dan Constantin a menţionat anume străduinţa societăţilor româneşti de a se îngriji de acest loc sfânt, de a-şi cinsti creştineşte martirii. Nu întâmplător aici vin să depună flori reprezentanţii satului Mahala, localitate de unde au fost deportaţi nu număr mare de oameni în „siberiile de gheaţă”. În acest mormânt comun au fost aruncate de călăii bolşevici cadavrele celor 24 de măhăleni, care şi-au vărsat sângele pe gheaţa Prutului  în iarna anului 1941, încercând să scape de regimul totalitar.

Comemorându-i pe eroii din trecut, gândul ne este şi la eroii din zilele noastre, aflaţi pe câmpurile de luptă ale unui alt război straşnic.

3 06 2022 F 4

3 06 2022 F 3

Foto Nicolae Hauca

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий