Vestit compozitor român de muzică folk  şi interpret de colinde

8 12 2021 IST 1

La 8 decembrie 1957, în localitatea Ieud din judeţul Maramureş s-a născut solistul vocal, instrumentistul şi compozitorul român de muzică folk, Ştefan Hruşcă.

Muzica folk a intrat în viaţa lui Ştefan Hruşcă pe când el era elev la Liceul Pedagogic din Sighetu Marmaţiei, unde studia vioara. Apoi a trecut la studierea chitarei. Calea în arta muzicală a lui Ştefan Hruşcă a început în 1981, odată cu debutul lui la Cenaclul „Flacăra”. După acel debut cu succes, Ştefan Hruşcă a devenit membru permanent al cenaclului, lansând multe melodii îndrăgite de public, între care vestitul cântec  „Rugă pentru părinţi’”, care i-a marcat destinul de folkist.

Cu Cenaclul „Flacăra” a susţinut peste o mie de spectacole în toată România. În perioada 1981-1984, a obţinut Marele Premiu al Muzicii Folk (1982), Premiul pentru Creaţie (1983), Premiul pentru întreaga activitate (1984).
În perioada 1985-1989 Ştefan Hruşcă evoluează alături de  Vasile Şeicaru în numeroase concerte. A participat la Festivalul cântecului de la Berlin, a susţinut 200 de spectacole în doar doi ani sub egida Filarmonicii din Arad. În 1986 i-a apărut albumul „Urare pentru îndrăgostiţi”, iar în anul 1988 a participat la Festivalul „Garoafa Roşie” de la Soci (Bulgaria).
Ştefan Hruşcă a susţinut primele concerte pe continentul Nord American în 1990, iar la sfârşitul aceluiaşi an a lansat primul album de „Colinde”. Casa de discuri Electrecord i-a acordat în 1991 premiul Discul de Aur pentru cele mai multe albume vândute.
La sfârşitul anului 1991 Ştefan Hruşcă s-a stabilit în Toronto, Canada. După doi ani, în 1993, a apărut al doilea disc de colinde, „La săvârşitu’ Lumii”, pentru care a obţinut încă un Disc de Aur.
Din 1993 a început să efectueze în fiecare an turnee de colinde în România. În 1996 a fost distins cu Premiul Uniunii Oamenilor de Artă pentru cele mai multe unităţi vândute din albumul  de colinde „Ziurel de Ziurel”. În primăvara aceluiaşi an a lansat un album de creaţie, „Fostele iubiri”, pe versurile poetului George Ţărnea.

8 12 2021 IST 2

În septembrie 1996 a avut loc prima ediţie a Festivalului de Muzică Folk „Meşterul Manole”, al cărui iniţiator şi director artistic a fost Ştefan Hruşcă.
De-a lungul carierei a concertat în lumea întreagă – din SUA până în China, Germania, Coreea de Nord, Bulgaria, Ungaria, Rusia, Canada, Austria, Republica Moldova.
În noiembrie 2017, Ştefan Hruşcă a participat la mega-spectacolul „Remember Cenaclul Flacăra – Adrian Păunescu”, precum şi la cea de-a XVI-a ediţie a festivalului-concurs „Bistriţa Folk”. Ştefan Hruşcă  s-a numărat printre artiştii participanţi la Târgul de Crăciun Bucureşti 2018.

8 12 2021 IST 3

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий