Viaţă trăită cu demnitate

????????????????????????????????????

Mai bine de patru decenii, domnul Ion Găină e învăţător de educaţie fizică la Şcoala nr.13 cu limba română de predare, situată în suburbia Horecea a Cernăuţiului. Este un pedagog harnic, pasionat de sport şi le insuflă discipolilor săi spiritul binefăcător al competiţiilor. Deseori a trăit clipe majore, înţelese numai de adevăraţi antrenori, când elevii lor urcă pe podium pentru a-şi primi distincţiile.

Printre elevii lui Ion Găină sunt şi maeştri în sport, iar cea mai mare bucurie i-au adus acei, care s-au decis să fie şi ei învăţători de educaţie fizică.

La 10 decembrie, domnul Ion Găină a rotunjit frumoasa vârstă de 70 de ani. Nu-şi poate închipui viaţa fără şcoală, căci ea îi aduce cele mai mari bucurii. De aceea, cea mai mare distincţie de pedagog devotat i-au acordat colegii de serviciu.

De asemenea, domnul Ion Găină nu-şi poate închipui viaţa fără Societatea „Golgota”, membru activ al căreia este.

–E o datorie a mea să particip la activitatea acestei Societăţi, care se preocupă de înveşnicirea memoriei românilor bucovineni, jertfe ale regimului totalitar. Rudele mele apropiate, de asemenea, au fost ridicate şi duse în gulaguri. Iar unchiul Gheorghe Găină, în iarna anului 1941 (în curând se vor împlini 80 de ani) a fost reţinut în Valea Prutului, la Lunca, de către grănicerii sovietici în timp ce încerca să fugă de „raiul bolşevic” în România. A fost dus şi ţinut în închisoarea din Cernăuţi, unde a fost împuşcat la câteva luni după aceasta.

Domnul Ion Găină, împreună cu colegul său Nicolae Costaş, profesor de română la aceiaşi şcoală, precum şi cu alţi gospodari – vrednici români din Horecea, au ridicat o cruce în cimitirul suburbiei întru veşnica pomenire a martirilor neamului din această localitate.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 10 12 2020 LC GAINA 1DSC_0248

Добавить комментарий