Victimele deportărilor staliniste comemorate la Vancicăuți

IMG_0968_1

Deportările au fost o formă a represiunii politice puse în practică de autoritățile sovietice. Nu se cunoaște o cifră exactă a celor care au avut de suferit de pe urma acestui tip de represiune, estimările ridicându-se la câteva sute de mii de persoane deportate în perioada 21 mai 1940 – 5 martie 1953.

Au existat trei valuri de deportări ale populației din Basarabia și Nordul Bucovinei. Cu toate acestea, acțiuni de strămutare a basarabenilor și bucovinenilor au avut loc și între cele trei valuri.

Recent, locuitorii satului Vancicăuți, raionul Noua Suliță, împreună cu elevii și lucrătorii primăriei locale s-au adunat la monumentul Consătenilor-Victime ale Represiunilor Politice. „Cu lumânări și pâine sfințită să ne amintim de acei represați – 30 de persoane, care fără nici o vină au avut de suferit în urma acestor nelegiuiri”, a spus adresându-se către participanții la miting secretarul Consiliului sătesc Aurica Foca.

Arestările s-au făcut noaptea cu forțele soldaților veniți în sate. Unii cetățeni, care au încercat să scape cu fuga, au fost împușcați. Gospodarii, arestați împreună cu familiile lor, cu copii , cu bătrâni, fără a li se permite să ia rezerve cu ei, au fost urcați cu forța în vagoane pentru vite și deportați. Cu părere de rău au decedat pe un pământ străin, cu dorul de baștină. Veșnică amintire.

Zinaida Dilion

șefa bibliotecii din satul Vancicăuți

Lasă un răspuns