Victimele Holodomorului, comemorate la București

4

3Duminică, 29 noiembrie, la Biserica Ortodoxă Ucraineană „Sf. Petru Movilă” din București a avut loc o slujbă de pomenire în memoria victimelor Holodomorului (foametei deliberate din 1932-1933 în Ucraina). Slujba de pomenire a fost oficiată de către preotul-paroh Dumitru Colotelo și părintele-diacon Vladimir Malcovici, informează pe Facebook Uniunea Ucrainenilor din România (Cоюз Українців Румунії), notează Libertatea Cuvântului.

6Reprezentanții comunității ucrainene din București, Comitetului Filialei UUR-București și Ambasadei Ucrainei în România au comemorat milioanele de oameni uciși prin înfometare de către regimul totalitar sovietic cu scopul de a supune poporul ucrainean, se menționează în comunicatul Uniunii Ucrainenilor din România (UUR).

Președintele UUR-București, Mihai Traista, a spus că niciodată nu trebuie sa uităm acest eveniment tragic din istoria poporului ucrainean. El a anunțat că, la sfârșitul săptămânii viitoare, filiala UUR-București va organiza o conferință online pe tema „Holodomorul din anii 1932-1933 în Ucraina”, la care vor participa scriitori din România și Ucraina, reprezentanți ai UUR și Ambasadei Ucrainei în România.

Svitlana Prykhodko, secretar I al Ambasadei Ucrainei în România, a afirmat că trebuie să ne amintim, să nu uităm și să facem tot posibilul сa tot mai multe țări să recunoască Holodomorul drept act de genocid împotriva poporului ucrainean și i-a invitat pe toți cei prezenți să viziteze expoziția despre Holodomor deschisă la Ambasada Ucrainei din România.

Părintele paroh Dumitru Colotelo a precizat că trebuie să ne rugăm ca astfel de tragedii să nu se mai repete niciodată și să trăim în pace.

2

Holodomorul sau Foametea ucraineană (1932-1933) a fost una dintre cele mai grave catastrofe naționale din istoria modernă a ucrainenilor, cu un număr de morți estimat de Academia de Științe a Ucrainei şi Institutului de Demografie şi Studii Sociale la circa 4,5 milioane de oameni. În total, numărul celor care au murit de foame pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice se ridică la circa 8 milioane.

În 2006, Rada Supremă de la Kiev a recunoscut în mod oficial, prin lege, Holodomorul din 1932-1933 drept genocid îndreptat împotriva poporului ucrainean. Această lege interzice negarea publică a Holodomorului, însă nu prevede şi sancțiuni în acest sens.

Astăzi Holodomorul este recunoscut ca genocid împotriva poporului ucrainean în peste 20 de țări ale lumii, inclusiv SUA și Canada, dar și drept crimă împotriva omenirii, de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei și Parlamentul European.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий