Vitali Klyciko s-a scăldat de Bobotează și i-a felicitat pe ucraineni cu marea sărbătoare creștină (video)

19_main

Primarul Kievului Vitali Klyciko i-a felicitat pe ucraineni cu marea sărbătoare creștin-ortodoxă a Botezului Domnului (Bobotează) și s-a  scăldat în apa de gheață.

Acesta a postat pe pagina de Facebook  un videoclip, fotografii și un scurt comentariu. Primarul a avertizat că scufundarea în apă fără pregătire este periculoasă.

„Temperatura aerului este de — 19 grade Cesius. În apă +3. Fără pregătire  este mai bine să nu vă scufundați. Fericitări cu ocazia Bobotezei! Aveți grijă de voi, vă rog!»,  a spus Klyciko  la ieșirea din apa înghețată.

De menționat că astăzi, 19 ianuarie, creştinii ortodocşi de stil vechi din Ucraina sărbătoresc botezul lui Iisus Hristos, sau Boboteaza.

În biserici sunt oficiate servicii divine şi se sfinţeşte agheasma. Se spune că agheasma tămăduieşte bolile şi îşi păstrează calităţile tot anul, de aceea credincioşii vin să ia apă sfinţită şi stropesc cu ea casa, aducând în ea miracolul sfintei sărbători.

Boboteaza reprezintă sărbătoarea în care Dumnezeu s-a arătat prin Sfânta Treime: Dumnezeu-Tatăl — care s-a auzit ca glasul din ceruri, Fiul Său — Iisus Hristos şi Duhul Sfânt — sub chip de porumbel. Enoriaşii temerari se scaldă în această zi pentru a aminti de Botezul Domnului în râul Iordan. Tradiţia spune că cei care se scaldă în această zi se curăţă de păcate şi se vindecă de boli.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий