Volker: Rusia refuză participarea la negocierile privind conflictul din Donbas

273563

Rusia a luat ”o pauză” până la sfârșitul alegerilor prezidențiale din Ucraina și nu vrea să participe la negocierile pentru a rezolva conflictul din Donbas, a declarat Reprezentantul Special al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker, pe marginea conferinței de securitate de la München.

„Suntem mereu pentru întâlniri și discuții. Rusia nu arată niciun interes sau progres în această chestiune”, spune Volker, citat de Interfax-Ucraina.

Totodata, diplomatul american a recunoscut ineficiența acordurilor de la Minsk de rezolvare a situației din Donbas. Potrivit acestuia, acestea nu funcționează din cauza refuzului Moscovei de a le respecta. Nu a existat niciodată o încetare reala a focului, o retragere a armelor grele sau o cooperare pe această temă, a spus Volker.

Anterior, eșecul acordurilor de la Minsk a fost recunoscut și în cadrul ONU. Negociatorii „și-au pierdut dinamismul, iar principalele părți nu sunt în măsură sau nu doresc să încheie un acord”. Acest conflict „din inima Europei” nu este „adormit” sau ”înghețat”, ci continuă să facă victime, a declarat asistentul secretarului general al Națiunilor Unite, Miroslav Jenča.

Alegerile președintelui Ucrainei vor avea loc pe 31 martie. Anterior, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că nu se așteaptă la schimbări pozitive din partea Kievului în ceea ce privește acordurile de la Minsk până la încheierea alegerilor din Ucraina.

Lasă un răspuns