Volker: Şase state şi-au anunţat disponibilitatea de a trimite pacificatori în estul Ucrainei

06E57FE4-AD89-4393-ADC8-654584DE15F2_w1023_r1_s

Suedia, Finlanda, Austria, Republica Belarus, Serbia și Turcia și-au anunțat deja disponibilitatea de a participa la misiunea ONU de menținere a păcii din Donbas, a declarat Reprezentantul Special al Departamentului de Stat al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker.

Diplomatul american a subliniat că nu poate răspunde la întrebări referitoare la numărul de membri ai unei astfel de misiuni de pace, însă a precizat că o serie de țări și-au anunțat deja disponibilitatea de a trimite pacificatori în zona de conflict din estul Ucrainei.

„Suedia, Finlanda, Austria, Belarus, Serbia și Turcia au făcut deja declaraţii în acest sens. În opinia mea, aceasta este o importantă gamă de țări care include multe state considerate în Rusia drept parte a Occidentului, dar și câteva ţări care sunt considerate în Occident ca fiind parte a spațiului Comunităţii Statelor Independente. Cred că ar fi logic un echilibru”, a explicat Volker.

Diplomatul a adăugat că în acest moment sunt examinate variantele desfăşurării unei misiuni de pace în Donbas.

„Dacă vom putea realiza retragerea trupelor rusești din Ucraina înainte ca Ucraina să-şi trimită militarii pentru a-şi recupera teritoriul, acolo va ajunge o misiune cu mandat ONU, care va prelua controlul de la Rusia şi va stabili securitatea, se va asigura că oamenii sunt protejaţi și îngrijiți. Apoi, vom implementa acești pași politici în cadrul acordurilor de la Minsk”, a explicat Kurt Volker.

Добавить комментарий