Volodymyr Zelenski cere crearea unui tribunal internaţional pentru investigarea crimelor de război ale Rusei în Ucraina

29 06 2022 F 1

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, a cerut ONU să adopte definiția de stat terorist, să recunoască bombardarea oraşului Kremenciuk de către Rusia drept act terorist și să pedepsească agresorul.

O astfel de declaraţie a făcut şeful statului ucrainean în adresarea sa la şedinţa de marți a Consiliului de Securitate al ONU, scrie „Evropeiska pravda”. „Din păcate, astăzi ONU nu are o definiție legală a unui stat terorist, dar, într-un fel sau altul, este necesar să se asigure legal acest statut la nivelul Organizației și să fie pedepsit orice stat terorist”, și-a început discursul Volodymyr Zelenski. În continuare el a amintit de ultimele bombardamente rusești asupra teritoriului ucrainean, în special, atacurile cu rachete asupra oraşelor Kiev, Harkiv, Ociakov, Dnipro și Slaviansk și distrugerea unui centru comercial din orașul Kremenciug, unde au murit  cel puțin 20 de persoane. „Propun să se facă o declarație și să se ia o decizie că acesta este un act terorist, astfel încât toate informațiile necesare să poată fi investigate în mod independent și dacă a fost într-adevăr un atac de pe teritoriul Rusiei”, a sugerat șeful statului.

„Statutul ONU conține obligația de a menține pacea pe arena internațională. Și se afirmă în mod expres că țările membre care încalcă aceste principii pot fi excluse din Organizație de către Adunarea Generală și Consiliul de Securitate. Deși Rusia încalcă aceste principii fundamentale ale ordinii juridice internaționale, încă nu a fost trasă la răspundere la nivel internațional”, a subliniat Volodymyr Zelenski. Președintele a accentuat că apartenența Rusiei la Organizație este o consecință a „neînțelegerii de la sfârșitul războiului rece” și a făcut apel la membrii Consiliului de Securitate să excludă Rusia din organism și să fie privat de dreptul de vot  în Adunarea Generală. „Dacă suntem consecvenți și arătăm voința politică adecvată, acesta este singurul mod în care Statutul ONU poate funcționa și datorită căruia respectul pentru astfel de organizații internaționale poate fi menținut”, a conchis Zelenski. În concluzie, el a remarcat necesitatea creării unui tribunal internațional care să investigheze crimele de război ale Federației Ruse în Ucraina.

Săptămâna trecută, Reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU, Serghii Kyslyţia, a anunțat necesitatea de a pune capăt fascismului rus și a reamintit că la un moment dat nu a existat niciun vot pentru admiterea Rusiei în ONU în locul URSS.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий