Volodymyr Zelenski propune să fie semnat un acord privind respectarea reciprocă a limbilor și istoriei cu toate țările vecine

28 03 2022 IN 9

După începerea unei agresiuni armate la scară largă a Federației Ruse împotriva Ucrainei, între ucraineni și ruși a avut loc o ruptură istorică și culturală profundă, care este puțin probabil să fie depășită în următorii ani. Președintele Volodymyr Zelenski a accentuat asupra acestui lucru într-un interviu, acordat reprezentanților mediilor ruse –  Canalul Zygar YouTube, Canalul Dozhd TV, Portalul Meduza și publicațiile „Kommersant” și „Novaia Gazeta”.

Volodymyr Zelensky a subliniat că invadatorii ruși comit crime teribile prin distrugerea orașelor și satelor din Ucraina, cu toată infrastructura lor. Potrivit șefului statului, astfel de acțiuni vor provoca o creștere a urii ucrainenilor față de tot ceea ce se referă la Rusia, în special față de cultura și limba acestei țări. „Cel mai rău lucru pentru limba rusă l-a făcut Vladimir Vladimirovici Putin. Cred că este un rău ireparabil. Desigur, oamenii din afara Rusiei vor fi uneori jenați să vorbească rusă în orice societate. Aşa a fost şi după război, când a fost recunoscut un anumit agresor din lume”, a spus Volodymyr Zelenski, după cum scrie siteu-ul Oficiului Preşedintelui.

În cadrul aceluiaşi interviu, după cum remarcă UNIAN, Volodymyr Zelenski  a declarat că propune să fie semnat un acord privind respectarea reciprocă a limbilor și istoriei cu toate țările vecine. „Respectul faţă de limbile popoarelor vecine – mă interesează un astfel de acord, vreau să-l semnez cu toate țările vecine. Mă interesează Rusia, Ungaria, Polonia – avem multe probleme istorice diferite. România și așa mai departe… Avem multe probleme diferite, avem multe minorități, naționalități, iar acest acord va fi suficient pentru respectarea a unor sau altor limbi din țara noastră. Problema limbii, sunt sigur, va dispărea de pe agendă, fiindcă va fi rezolvată printr-un astfel de acord”, a opinat Volodymyr  Zelenski. El a adăugat că problema statutului limbii ruse este discutată în cadrul negocierilor cu Federația Rusă.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti

Добавить комментарий