Vor înflori livezile în Ucraina pe banii alocaţi de China?

Intervyu_47

Pierzând piaţa de desfacere în Rusia, pomicultorii ucraineni sunt în căutarea altor pieţe şi a investitorilor. Şi iată că faima livezilor ucrainene a ajuns tocmai în China. Corporaţia chineză de stat China Haisum Engineering Co., Ltd s-a grăbit ca până la începutul actualei primăveri să încheie un Memorandum cu Asociaţia „Ukrsadprom” şi şi-a asumat angajamentul ca în următorii doi ani să investească în ramura pomicolă a Ucrainei 515 milioane dolari. Investitorii chinezi planifică să îmbunătăţească starea din domeniul agrar al ţării noastre, modernizând obiectivele existente și construind altele noi.

În ultimii ani, în regiunea Cernăuţi, fără ajutorul investitorilor străini, pomicultura e pe linie ascendentă, mai ales livezile intensive, unde sunt aplicate tehnologiile performante. Anume aceste livezi se bucură de popularitate, anual fiind plantate circa 500 hectare. Potrivit calculelor specialiştilor, într-o perspectivă apropiată pomicultorii bucovineni vor putea asigura o recoltă de circa 400 mii tone de fructe.

O gospodărie pomicolă-model este „Mako Sad” din Ridkivţi, raionul Noua Suliţă. Ea aparţine fermierului Leonid Makarenko. Livezile sale se întind pe o suprafaţă de 5 hectare şi dau cea mai mare recoltă în raion şi una dintre cele mai mari în regiune. Fermierul a organizat procesul de producţie la modul cel mai serios, aplicând tehnologii performante. Livezile de pe suprafaţa de 45 hectare sunt acoperite cu plase speciale împotriva grindinei. Iar livada de cireși, care ocupă o suprafață de 5 hectare, în caz de ploaie, poate fi acoperită cu peliculă pentru ca ploaia să nu dauneze fructelor.

O chestiune importantă este păstrarea fructelor. Leonid Makarenko dispune de un depozit prevăzut pentru 2,5 mii tone de fructe. Deci, în decursul întregului an vin la fermierul din Ridkivţi clienţi şi cumpără producţia cu ridicata. Fermierul planifică să pună în funcţiune şi o linie de sortare a merelor. Prin urmare, poate concura cu succes cu specialiştii chinezi. Nu în zadar, la Ridkivţi au poposit, zilele trecute, participanţii seminarului regional. „În munca pomicultorilor sunt foarte importante posibilităţile de păstrare a fructelor, spune dl Anatol Andriţki, şeful Direcţiei pentru dezvoltarea agroindustrială Noua Suliţă. La Ridkivţi, participanţii la seminar s-au convins de aceasta, la fel şi la Stroeşti, unde, de asemenea, există un depozit modern. Conducătorul Gospodăriei „Spicul de aur” (Stroeşti-Vancicăuţi), dl Ştefan Gligor, i-a încântat nu atât cu livezile, ci cu plantaţiile de coacăz, a subliniat dl Anatol Andriţki.

În consecinţă, „neamul pomicultorilor” din regiunea noastră e la înălţime.

Добавить комментарий