Washington: Rusia este responsabilă pentru distrugerea Centralei hidroelectrice de la Kahovka

8 06 Ф 2

Administrația Președintelui SUA consideră că Rusia este responsabilă pentru aruncarea în aer a Centralei hidroelectrice Kahovka din Ucraina, ale cărei forțe de ocupație controlau barajul și acest teritoriu din regiunea Herson. Despre aceasta a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Carine Jean-Pierre, relatează RBK-Ucraina cu referire la briefingul de la Washington. În același timp, oficialul Administrației prezidențiale americane a menționat că Statele Unite continuă să evalueze ce s-a întâmplat cu Centrala hidroelectrică Kahovka. Întrebată de reporteri dacă administrația are o idee mai clară despre cine sau ce a provocat prăbușirea barajului, Jean-Pierre a subliniat că Federația Rusă „nu avea nicio treabă să fie acolo”. „Și știți, acel baraj se afla sub controlul Rusiei și rușii sunt responsabili pentru distrugerile provocate de acel război. Și vom face tot ce putem pentru a sprijini poporul ucrainean în aceste momente dificile”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

Ea a adăugat că, dacă Rusia nu ar fi organizat o invazie la scară largă a Ucrainei, tragedia nu s-ar fi întâmplat, astfel că responsabilitatea pentru această situație revine Kremlinului.

Ocupanții ruși au aruncat în aer Centrala hidroelectrică de la Kahovska, regiunea Herson în noaptea de 6 iunie. Distrugerea barajului a inundat mai multe localități din regiune. Compania „Ukrhydroenergo” a declarat că Centrala hidroelectrică a fost complet distrusă și nu poate fi restaurată. Potrivit Direcției principale de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, rușii au aruncat în aer de la distanță Centrala hidroelectrică de la Kahovka. Astfel, obiectivul a rămas sub controlul trupelor rusești timp de peste un an, iar încă din toamna anului trecut au existat rapoarte potrivit cărora invadatorii ar fi minat obiectivul.

Potrivit consilierului șefului Oficiului prezidențial, Mihail Podoliak,  barajul ar fi putut fi aruncat în aer de către unitatea 205 de infanterie a armatei ruse.

Organele de drept au lansat deja o anchetă privind aruncarea în aer a Centralei hidroelectrice de la Kahovka și încălcarea legilor și obiceiurilor de război. Potrivit unui reprezentant al Direcției principale de informații, Andrii Iusov, există dovezi ale implicării Rusiei în aruncarea în aer a Centralei hidroelectrice de la Kahovka și că acestea sunt colectate în mod activ.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий