Washingtonul a trimis scrisori de avertisment companiilor implicate în construcția gazoductului Nord Stream 2

974x468

Statele Unite au trimis scrisori de avertisment întreprinderilor implicate în construcţia gazoductului Nord Stream 2 în care se spune că li se vor impune sancţiuni.

Ambasada americană la Berlin a confirmat informaţia publicată duminică în cotidianul german Bild, spunând că Statele Unite nu vor ca livrările de gaz către Europa să fie controlate de Kremlin. Gazoductul plănuit să lege pe mare Rusia de Germania ar dubla capacităţile de export ruseşti către Europa pe o rută care ocoleşte ţările est-europene.
„Scrisoarea le aminteşte tuturor întreprinderilor implicate în sectorul de gazoducte pentru exportarea de energie din Rusia că ele se expun sancţiunilor americane”, a anunţat duminică purtătorul de cuvânt al Ambasadei SUA la Berlin. El a confirmat astfel o informaţie publicată duminică în cotidianul german Bild, care dezvăluia trimiterea de misive către societăţile germane vizate, notează Adevărul.ro.
Această iniţiativă a Administraţiei americane „nu are drept scop de a fi percepută ca o ameninţare, ci ca un mesaj clar al politicii americane”, a subliniat purtătorul de cuvânt, estimând că singurul „şantaj”posibil în acest dosar ar fi acela de a vedea Kremlinul controlând livrările de gaz către Europa în viitor.
În centrul controversei se află proiectul de gazoduct Nord Stream 2, care permite livrarea de gaz rusesc către Germania şi alte ţări din Europa, trecând direct prin Marea Baltică şi prin urmare ocolind Ucraina, până acum principalul punct de tranzit.
Autoritățile din Ucraina consideră acest proiect un mijloc al Moscovei de a o asfixia pe plan energetic şi a spori astfel presiunea politică la adresa sa.

Lasă un răspuns