Zelenski explică de ce Ucraina nu a fost de acord cu armistițiul din mai al lui Putin

4 05 А 1

Ucraina dorește o încetare completă a războiului, nu liniște pentru sărbătorile din mai, așa cum dorește dictatorul rus. Încetarea focului propusă de președintele rus, Vladimir Putin, pentru 9 mai face parte dintr-un joc diplomatic, a declarat Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, în timpul întâlnirii cu jurnaliștii.

„Jocul lui Putin al unei astfel de misiuni „umanitare” artificiale de la 7 la 9 mai este de înțeles. El a preluat funcția de președinte acum 25 de ani, pe 7 mai, și pare să răspundă semnalelor pe care Statele Unite, prin Wittkoff, i le-au oferit deja. O încetare necondiționată a focului este modelul pe care l-au propus americanii. Noi îl urmăm. De la această dată sau de la alta — de preferință mai devreme. Da, să încercăm 30 de zile. De ce o încetare a focului de 30 de zile? Pentru că este imposibil să convenim asupra a ceva în trei, cinci, șapte zile. Să fim sinceri”, a spus Președintele.

Potrivit lui Zelenski, aceasta este mai degrabă o reprezentație teatrală a dictatorului.

„Jucăm pentru a-i oferi lui Putin o atmosferă blândă de ieșire din izolare pe 9 mai și pentru a-i face pe toți să se simtă confortabil, în siguranță — acei lideri, sau prieteni, sau parteneri ai lui Putin care vor veni în Piața Kremlinului pe 9 mai dintr-un motiv sau altul — nimeni nu dorește să-l  ajute pe Putin”, a adăugat Președintele.

Zelenski a reiterat că, dacă rușii sunt cu adevărat pregătiți să vorbească despre o încetare reală a focului, atunci trebuie să sprijinim strategia americană și să fim de acord cu o încetare a focului de 30 de zile. „Este doar o chestiune de a continua ostilitățile până la data de 7, apoi de a lua două sau trei zile pentru a se simți confortabil, iar apoi pe 11 mai să atace din nou cu rachete. Pur și simplu, nu văd nicio ofertă în asta”, a spus el.

Amintim că Rusia a declarat un armistițiu de la 8 mai la miezul nopții până la 11 mai la miezul nopții, conform deciziei lui Vladimir Putin. Kremlinul a explicat acest lucru prin „considerente umanitare” în perioada Zilei Victoriei.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий