Zelenski l-a numit pe Kucima reprezentantul Ucrainei în Grupul de contact de la Minsk

images_cms-image-000070941

Volodimir Zelenski l-a numit pe Leonid Kucima în calitate de reprezentant al Ucrainei la întâlnirea Grupului de contact de la Minsk, care va avea loc la 5 iunie și unde va fi pusă în discuție și problema conflictului din sud-estul Ucrainei. Totodată, președintele a spus că Kievul are propuneri de soluții concrete pentru rezolvarea crizei din Donbas.

Într-un briefing de luni, 3 iunie, de la Kiev, noul președinte al Ucrainei a declarat că a purtat discuții în privința crizei din Donbas cu mai mulți parteneri externi, inclusiv din SUA și UE. Astfel, Zelenski s-a arătat foarte încrezut cu privire la o soluționare a crizei, spunând că Kievul poate veni acum cu soluții concrete.

„La 5 iunie va avea loc o nouă întâlnire a Grupului de contact de la Minsk, trimisul special din partea Ucrainei fiind Leonid Kucima. Avem propuneri concrete pentru soluționarea crizei din Donbas, dar vă asigur că nimeni nu va face târg pe seama teritoriului sau a independenței Ucrainei”, a declarat Zelenski, potrivit Deschide.md.

Leonid Kucima, care părăsise Grupul tripartit de la Minsk în 2018 din cauza „vârstei critice”, a spus că nu a putut refuza propunerea lui Zelenski. „Sunt obișnuit să iau decizii, să le execut, dar și să răspund pentru ele. Întâlnirea cu președintele Ucrainei m-a convins că voi avea posibilitatea să-mi aduc aportul în această problemă”, a spus Kucima.

Cel de-al doilea președinte al Ucrainei, Leonid Kucima, s-a aflat la originea creării Grupului de contact pentru negocierile privind soluționarea crizei din Donbas. El a fost membru al primei întâlniri, încă nu întru totul oficială, care a avut loc la 23 iunie 2014, la Donețk.

În cele din urmă, formatul grupului a fost concretizat în toamna aceluiași an, când, în urma consultărilor de la Minsk din 5 septembrie, a fost semnat primul pachet de documente privind soluționarea problemei de la Donbass. Din partea Ucrainei, acesta a fost semnat de Leonid Kucima.

Lasă un răspuns