Zelenski promite rezultate în anchetele cu privire la manifestanţii ucişi în timpul revoltei din Euromaidan

image

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promis familiilor celor peste o sută de persoane decedate în cursul manifestaţiilor antiguvernamentale din timpul Euromaidan, că va face tot posibilul ca anchetele să se finalizeze cu rezultate, iar cei vinovaţi să fie aduşi în faţa justiţiei, informează Rbc.ua,

Într-o întâlnire cu familiile persoanelor decedate pe locul viitorului Muzeu al Revoluţiei Demnităţii din centrul Kievului, Zelenski a anunţat că echipa de anchetatori va fi întărită şi că vor fi în total 52 de persoane care vor lucra la aceste cazuri, potrivit agenţiei Unian.

Mai exact, preşedintele speră că rezultatele anchetelor vor putea fi prezentate înainte de 20 februarie, dată la care au fost ucise majoritatea celor peste 100 de persoane decedate în timpul mişcării de contestare din toamna anului 2013 — iarna 2014, conform agenţiei de presă Ukrinform.

În total, 111 protestatari au murit la manifestaţiile din acea perioadă, mulţi fiind împuşcaţi cu focuri de armă, potrivit aceleiaşi surse. Cel mai tânăr dintre ei avea 17 ani (Nazar Vaitovici), iar cel mai în vârstă de 83 de ani (Ivan Nakonecinîi).

Zelenski a promis decizii legislative necesare pentru ca anchetele să continue, având în vedere că Biroul procurorului general din Ucraina a pierdut 20 de atribuţii de investigare cu o zi în urmă după modificarea unei legi.

Добавить комментарий