Zelenskyi: Legea cu privire la funcționarea limbii de stat a fost adoptată  fără discuții și este dificil de prezis care vor fi  consecințele acesteia

KIEV, UKRAINE - APRIL 19, 2019: Ukrainian presidential candidate Volodymyr Zelensky during a debate with Ukrainian presidential candidate, incumbent president Petro Poroshenko at the Olympiyskiy National Sports Complex. The second round of the 2019 Ukrainian presidential election is scheduled for April 21. Anna Marchenko/TASS (Photo by Anna MarchenkoTASS via Getty Images)

Legea cu privire funcționarea limbii ucrainene ca limbă stat,  adoptată în perioada electorală, a devenit ostatica retoricilor politice, scrie pe pagina oficială  de Facebook președintele ales, Volodymyr Zelenskyi, notează Libertatea Cuvântului.

„La etapa actuală Ucraina se confruntă cu provocări serioase pe care le putem depăși doar împreună. Agresiunea rusă, creșterea economică lentă, emigrarea în masă din Ucraina în străinătate și corupția totală  sunt  probleme care se referă la fiecare dintre noi și societate în ansamblu. De aceea, noi trebuie să inițiem și să adoptăm legi și decizii care să consolideze societatea, nu invers. Limba ucraineană este singura limbă oficială în Ucraina.  Așa a fost, este și va fi. Nu pot exista compromise în această chestiune. Statul  trebuie să aibă grijă de dezvoltarea limbii ucrainene, să extindă  domeniile de utilizare a ei. Problema constă în metodele prin care se aplică această direcție strategică”, spune Zelenskyi.

„Poziția mea principială este că statul ar trebui să promoveze dezvoltarea limbii ucrainene prin crearea de stimulente și exemple pozitive. Nu prin interdicții și pedepse, complicând procedurile birocratice, înmulțind numărul funcționarilor publici.  Legea privind  funcționarea limbii de stat a fost examinată în perioada electorală, devenind astfel ostatică retoricilor politicie.  Legea a fost adoptată fără  discuții prealabile la scară largă cu societatea publică. La acest proeict de lege au fost înaintate peste 2000 de amendamente, ceea ce denotă lipsa unui consens chiar în interiorul Radei Supreme. Astăzi este dificil să prezicem care vor fi consecințele  adoptării acestei legi . Textul final al legii, cu luarea în considerare a tuturor amendamentelor, nu este disponibil în prezent. După preluarea mandatului meu de Președinte,  va fi făcută  o analiză aprofundată a legii  pentru a ne se asigura că sunt respectate toate drepturile și interesele constuționale a tuturor cetățenilor Ucrainei. Potrivit rezultatelor analizei, voi reacționa în conformitate cu împuternicirile constituționale ale președintelui Ucrainei și în interesul cetățenilor «, a concluzionat  Volodymyr Zelenskyi.

zee

Добавить комментарий