Ziua mondială a cărţii şi a drepturilor de autor

ziua-internationala-cartii

Ziua mondială a cărţii şi a dreptului de autor este sărbătorită anual, la 23 aprilie, începând din 1996, la iniţiativa UNESCO.

23 aprilie reprezintă o dată simbolică pentru literatura mondială. La această dată în 1616, au murit trei mari scriitori ai lumii: unul englez, William Shakespeare, unul spaniol, Miguel de Cervantes, şi unul peruan de origine spaniolă, Inca Garcilaso de la Vega. De asemenea, 23 aprilie este ziua de naştere sau a morţii unor autori importanţi, precum Maurice Druon, Haldor K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla şi Manuel Mejía Vallejo.

Cea de-a 24-a ediţie a Zilei mondiale a cărţii şi a dreptului de autor sărbătoreşte literatura şi lectura, concentrându-se în special pe importanţa consolidării şi protejării limbilor indigene. Ca vector de cunoaştere, cărţile aduc oamenilor o poveste şi un patrimoniu comun, în timp ce dezvăluie specificul diferitelor culturi, identităţi şi limbi.

În această zi, în aproape toate ţările lumii au loc acţiuni de omagiere a cărţii, a autorilor, a editorilor, a librarilor, a bibliotecarilor şi, implicit, a cititorilor. În toată lumea, sunt organizate expoziţii de carte, lecturi publice şi tot felul de alte manifestări menite să încurajeze şi să popularizeze lectura.

În fiecare an, UNESCO şi organizaţiile internaţionale care reprezintă cele trei sectoare majore ale industriei de carte — editori, librării şi biblioteci — selectează «World Book Capital» pentru o perioadă de un an, din 23 aprilie.

Conferinţa generală a UNESCO din 1995, de la Paris, a hotărât decretarea Zilei mondiale a cărţii şi a drepturilor de autor, pentru a aduce un omagiu simbolic, la nivel mondial, cărţii şi autorilor marcaţi de această zi şi totodată pentru a încuraja lectura, în mod special în rândul tinerilor, pentru a descoperii plăcerea de a citi. Se câştiga astfel o reînnoire a respectul pentru contribuţiile de neînlocuit ale celor care au susţinut progresul social şi cultural al omenirii.

Добавить комментарий