La 1 iunie, stil nou, este sărbătorit Sfântul Mucenic Iustin Martirul și Filosoful, unul dintre principalii apologeți ai creștinismului timpuriu. Convertit la creștinism, sfântul Iustin a scris mai multe lucrări la mijlocul secolului al II-lea, între care și două Apologii adresate împăraților romani, în care apără și explică creștinismul ca pe adevărata filosofie. În jurul vârstei de 30 de ani, Iustin a primit sfântul botez şi apoi a deschis o şcoală de filosofie creştină. Rezonanţa unui astfel de loc nu se lasă mult timp aşteptată şi ucenicii încep să apară, dar se nasc acum şi primele conflicte. Un filosof cinic, Crescens, devine cel mai aprig adversar al Sfântului Iustin, dar este învins într-o dispută directă. Taţian Asirianul îl descrie pe Crescens drept un fals filosof, care iubea mai mult banii decât înţelepciunea. Se ştie că acesta a complotat împotriva Sfântului Iustin, ajungând să îl denunţe autorităţilor romane pentru faptul că este creştin. Ca urmare, prefectul Rusticus l-a condamnat pe Sfântul Justin la moartea prin decapitare.
În această zi, după calendarul bisericesc pe stil vechi, este cinstit Sfântul Mucenic Patrichie, episcopul Prusiei. Sfântul Patrichie a trăit în primul secol creștin, în cetatea Prusa din Asia. În calitate de episcop al acestei cetăți, a convertit multe persoane la creștinism. Pe vremea împăratului Iulian Apostatul, Sfântul Patrichie a fost aruncat de păgâni în ape fierbinți. Sfântul a strigat când a fost aruncat: „Doamne Iisuse Hristoase, ajuta robului Tau!”. Când păgânii l-au aruncat și sfântul a căzut în apă, picăturile care au sărit din izvor au ajuns pe fețele celor care l-au chinuit pe sfânt și le-au opărit fețele, iar el a ieșit nevătămat. După această minune, ighemonul Iulie le-a poruncit ostașilor să îl aducă pe Sfântul Patrichie din apă și să-i taie capul cu toporul.
Semnele din calendarul popular arată că, dacă în această zi plouă, luna iunie va fi secetoasă. Dacă dimineața e ceață, vara vor fi multe ciuperci. De e rece în ziua de 1 iunie, atunci în decursul a patruzeci de zile vremea va fi răcoroasă. În popor se mai spune că, dacă plouă în această zi, este bine să te speli cu apă de ploaie, ea are proprietăți curative.
Se cere menționat faptul că în zilele noastre, în natură s-au produs schimbări esențiale și nu toate aceste semne ale timpului sunt veridice.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com