10 august în calendarul bisericesc și în cel popular

10 08 Ф 1

La 10 august, stil nou,  este cinstit Sfântul Lavrentie.  Sfântul Lavrentie a trăit în secolul al III lea. Lavrentie a fost arhidiaconul episcopului Sixt. Cu toate acestea, din cauza persecuției care se practica împotriva creștinilor, Sfântul Lavrentie a fost trimis în fața judecății, împreună cu alți doi dintre diaconii săi: Felicissimus și Agapitus. În momentul în care cei trei au fost aruncați în temniță, Arhidiaconul Lavrentie ar fi spus către Sixt: „ Unde mergi, Părinte, fără fiul tău? Unde grăbești, Preasfințite, fără al tău arhidiacon?”. Iar episcopul i-ar fi răspuns: „Nu, fiule, nu te părăsesc, dar lupte încă și mai mari te așteaptă. Noi, ca bătrânii, ne-am angajat într-o luptă ușoară. Dar pe tine, tânăr viguros, te așteaptă o victorie și mai plină de glorie asupra tiranului. Nu mai plânge. Peste trei zile Diaconul îi va urma Preotului”. La scurt timp după arestarea acestora, Lavrentie a scos la vânzare vasele bisericii, iar banii pe care i-a obținut în schimbul acestora i-a dat celor sărmani. După ce a fost supus unor chinuri de neimaginat, Sfântul Levrantie a fost așezat pe un grătar cu cărbuni încinși. Episcopul le-ar fi spus celor care îl torturau: „Eu mă dau ca jertfă plăcut mirositoare singurului Dumnezeu Adevărat, pentru că jertfa ce se cuvine lui Dumnezeu este o inimă înfrântă și smerită” (Psalmii 50 :18). Mai mult, atunci când soldații aprindeau și mai tare focul, Arhidiaconul Lavrentie i-ar fi spus împăratului: „Învață că acest jăratec mă răcorește, dar pe tine te va chinui veșnic. Acum că sunt ars pe o parte, întoarce-mă pe partea cealaltă!”. În momentul în care  a fost întors și pe cealaltă parte, Sfântul ar fi rostit o ultimă rugăciune: „Mulțumesc Ție, Iisuse Hristoase, pentru că m-ai învrednicit să intru pe porțile Împărăției Tale!”, apoi s-a stins din viață.

Potrivit calendarului bisericesc pe stil  vechi, la 10 august sunt pomeniți Sfinții Prohor, Nicanor, Timon și Parmena, care fac parte din primii șapte diaconi ai Bisericii.  Următorii trei diaconi sunt: Ștefan, Filip si Nicolae. Sfântul Prohor a fost hirotonit episcop în Nicomidia și a petrecut o perioadă alături de Sfântul Apostol Ioan pe insula Patmos. Sfântul Nicanor a primit mucenicia în ziua tragică în care Sfântul Ștefan a fost ucis în mod nemilos, cu pietre. În vremuri trecute, Sfântul Timon a slujit ca episcop în cetatea Bastoria din Arabia. În conformitate cu o veche tradiție, Timon a suferit moartea răstignirii în cetatea în care a slujit. Potrivit credinței creștine, Sfântul Parmena a vestit Evanghelia Domnului în Macedonia. El a încetat din viață la sfârșitul domniei împăratului Traian (98-117). Parmena a avut, de asemenea, o moarte mucenicească și a fost înmormântat de către Apostoli.

Semnele timpului din această zi arată și cum va fi iarna. Dacă furnicile ridică mușuroaie înalte, iarna va fi timpurie și rece. Dacă s-au copt deja perele, toamna va fi timpurie. Dacă pe copaci nu sunt frunze îngălbenite, toamna va fi târzie. Dacă stelele lucesc mai puternic, ziua va fi furtună. Dacă dimineața e rouă mare, ziua va fi frumoasă. Norii plutesc în înaltul cerului, e a vreme caldă și uscată. Dacă dimineața ceața se așterne pe pământ, va fi vreme frumoasă, iar dacă se ridică în sus, va ploua. De plouă, vor fi multe ciuperci. Ploaia fără vânt e pentru mai mult timp.

Este important să știm că în zilele noastre clima s-a schimbat foarte mult, de aceea unele semne ale timpului nu au valoarea lor inițială.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

Добавить комментарий