La 10 decembrie, stil nou, sunt cinstiți Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf. Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf au trăit la sfârșitul secolului III și începutul secolului IV, în timpul împăratului Maximin Daza (305-314). În timpul acela, în Alexandria (Egipt) au apărut mari tulburări între creştini şi păgâni. Sfinții Mina și Ermoghen s-au născut la Atena, dar au locuit în Bizant, aflându-se în slujba împăratului Maximian. Sfântul Mina era vestit pentru marea sa învățătură și pentru darul elocinței. Pentru aceste calități a fost trimis de împărat în Alexandria pentru a readuce liniștea acolo. A mers și a restabilit ordinea, dar pe creștini i-a lăsat în pace și s-a declarat creștin. Când a aflat de cele întâmplate, împăratul l-a trimis pe prefectul Ermoghen pentru a-l convinge pe Sfântul Mina să renunțe la credința creștină și să îi persecute pe creștini. Ermoghen l-a adus pe Sfântul Mina în fața împăratului pentru a fi judecat: i-au fost tăiate picioarele și limba, i-au fost scoși ochii și l-a aruncat în închisoare. Iisus Hristos s-a pogorât la Sfântul Mina pentru a-l tămădui. Sfântul Mina s-a vindecat a doua zi și imediat Ermoghen s-a convertit la creștinism și a fost botezat de Sfântul Mina. Ermoghen a propovaduit Cuvântul lui Dumnezeu și a devenit Episcop al Alexandriei. Împăratul i-a supus pe amândoi la chinuri și sfinții le-au îndurat. Văzând cum cei doi mărturisitori rezistă și minunile pe care le făcea Dumnezeu prin ei, secretarul și prietenul Sfântului Mina, pe nume Eugraf, a stat înaintea tribunalului si i-a strigat împăratului: „Și eu sunt creștin!”. Când a auzit împăratul l-a decapitat pe Sfântul Eugraf apoi a ordonat călăilor să îi decapiteze pe Sfinții Mina și Ermoghen. Moaștele lor au fost duse în Constantinopol, unde au făcut multe minuni.
În această zi, pe stil vechi, creștinii ortodocși cinstesc Icoana Maicii Domnului Semnul Znamenie. Este una dintre cele mai cinstite icoane în ortodoxie. Ea o reprezintă pe Maica Domnului cu mâinile ridicate, rugându-se, și chipul Mântuitorului. Această icoană este ocrotitoare de boli în pandemie.
Dacă în această zi se aude freamătul copacilor în pădure, în curând se va încălzi. Încălzirea vremii prevestește și ciripitul vesel al vrăbiilor. Cerul înstelat prevestește ger, iar dacă e acoperit cu nori, vremea se va încălzi. Dacă la răsăritul soarelui cerul e roșu, va fi vânt puternic. Dacă vântul își schimbă direcția, în luna decembrie starea vremii va fi variabilă. Cu cât mai puternic stelele strălucesc, cu atât mai geroasă va fi luna decembrie.
Trebuie să ținem cont de faptul că în natură au avut loc mari schimbări și unele din semnele timpului și-au pierdut actualitatea.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com