La 10 februarie, stil nou, este prăznuit Sfântul Haralambie. El s-a născut în anul 87 d.Hr, a trăit în Imperiul Roman și a decedat în anul 202 d.Hr. Acest Sfânt este cel mai bătrân mucenic dintre cei prăznuiți de creștini. Haralambie a fost preot în cetatea Magnezia din provincia romană Asia Minor și a ajutat foarte mulți păgâni să adopte creștinismul. Acest lucru nu a fost pe placul împăratului din acea vreme, așa că Haralambie a fost arestat și supus unor chinuri greu de suportat, pentru a renunța la creștinism și a se închina zeilor păgâni. Haralambie a făcut multe minuni, ca vindecarea unor bolnavi, redarea vederii unui orb, chiar și învierea unor morți. Locuitorii întregii regiuni din jurul Magneziei au început să creadă în Iisus Hristos.
În această zi, potrivit Calendarului bisericesc pe stil vechi, este cinstit Sfântul Efrem Sirul. El a studiat cu străduință Sfânta Scriptură şi a fost din tinereţe un îndrumător duhovnicesc neîntrecut. Câteodată nu putea să rostească la fel de grabnic vorbele ce veneau ca un noian pentru a împlini şi lumina mintea şi sufletul ascultătorilor săi. Iar cuvintele cu nimic altceva nu le întrerupea decât numai cu rugăciunea, şi pe aceasta cu lacrimile. În privinţa agonisirii averilor în această lume, Sfântul Efrem Sirul spunea despre sine: „Efrem n-a avut niciodată pungă, nici toiag, nici traistă, nici argint, nici aur. Nici vreo avere pe pământ n-am câştigat, zicea el, fiindcă am ascultat pe Bunul Împărat, care în Evangheliile ucenicilor Săi porunceşte: „Nimic pe pământ să nu câştigaţi”. De aceea, nu am avut nici un lucru cu patimă de acest fel”.
În vremea trecerii sale din această lume, Sfântul Efrem zicea astfel: „Nicidecum în toată viaţa mea n-am ocărât pe Domnul şi cuvânt nebun din buzele mele n-a ieşit. În toată viaţa mea n-am blestemat pe nimeni. Şi nicidecum nu m-am sfădit cu vreunul din cei dreptcredincioşi”.
În popor această zi este numită „Ziua minunilor”. Din cele mai vechi timpuri se credea că dacă în această zi adie vântul, vara va fi ploioasă și rece. Dacă e zi senină și cu soare, la fel va fi și vara.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com