La 11 aprilie, stil nou, sunt cinstiți Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Sfântul Mucenic Antipa și Sfântul Farmutie. Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica s-a născut în București, la 7 octombrie 1787.
La 20 de ani ajunge la mănăstirea Cernica. La cererea duhovnicului său, pe data de 12 noiembrie 1808, tânărul devine monahul Calinic. Printre înfăptuirile sale de seamă se numără și Mănăstirea Frasinei, locul în care femeile nu au acces. Pentru curăția vieții sale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a trecut în rândul sfinților. Moaștele Sfântului Calinic se află la mănăstirea Cernica.
După calendarul bisericesc pe stil vechi, la 11 aprilie este sărbătorit Sfântul Mucenic Marcu, Episcopul Aretuselor. Sfântul Marcu s-a născut în zilele împăratului Constantin cel Mare (306-337), cel care a oprit prigoanele împotriva creştinilor, dând deplină libertate Bisericii lui Hristos, prin
Edictul de la Mediolanum (Milano) din anul 313. Şi era Sfântul Marcu plin de râvnă pentru răspândirea cuvântului Evangheliei, aducând mulţime de popor pe calea mântuirii, atât prin predicile sale pline de har, cât şi prin pilda propriei sale vieţi curate. A fost sfinţit episcop în cetatea Aretuselor, din Siria. Însă, în anul 361, urcând pe tronul împărătesc nepotul lui Constantin cel Mare, Iulian, cel care s-a lepădat de credinţa creştină, acesta a pornit prigoană împotriva Bisericii lui Hristos. Deci, ajungând păgânii şi în Siria, l-au prins pe Episcopul Marcu şi l-au bătut, l-au împuns cu suliţe şi cu trestii ascuţite, apoi au turnat saramură peste rănile sale. După aceea, l-au uns cu miere şi l-au lăsat la soare să-l mănânce viespile şi albinele. Dar el, deşi era bătrân, cu puterea harului lui Hristos a răbdat toate acestea prin multă rugăciune, încât mulţi păgâni văzând râvna sa au crezut în Hristos-Domnul,
În Marțea Mare, Sfinții Părinți au rânduit să citească Pilda celor zece fecioare, care se pregătesc pentru nuntă. În Noul Testament, întâlnirea cu Hristos este asemănată unei nunți, Mântuitorul numindu-se pe sine „mire”, iar Biserica, mireasa sa.
Denumirea populară a acestei zile din aprilie este Ziua Mesteacănului. Semnele timpului prevăd că, dacă mesteacănul are suc mult, vor mai fi înghețuri. Dacă mesteacănul a înverzit, peste o săptămână va fi cald și se va putea sădi cartofi. Dacă tună în această zi, vara va fi rece. S-au întors gâștele din țările calde, în curând vremea se va încălzi. Ploaia din această zi este semn că recolta de ovăz va fi bogată.
Nu întotdeauna aceste semne ale timpului sunt actuale astăzi, dar ele vorbesc despre o tradiție populară.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com