Printre acestea se numără fostul șef al vămii, un fost deputat al Consiliului Regional și doi manageri. Despre aceasta a comunicat pe Facebook Procuratura Specializată Anticorupție.
Potrivit procuraturii, ofițerii de poliție au identificat trei grupuri organizate de peste zece persoane care acționau la vamă. Acestea s-ar fi sustras de la plata taxelor vamale și a impozitelor în valoare de aproape 290 de milioane grivne. Astfel, în perioada 2017-2019, camioanele cu mărfuri comerciale intrau printr-un punct de control la frontiera româno-ucraineană. Făceau acest lucru cu documente falsificate, care le permiteau să achite taxe vamali mai mici. Uneori susțineau că autovehiculele erau goale. Este probabil ca managementul vamal era asigurat că aceste camioane au fost lăsate să treacă prin vamă în regim de urgență, fiind vămuite fără obstacole. Este vorba, în special, de șeful vămii care deținea această funcție la momentul infracțiunii. În perioada 2017-2019, Mykola Salahor a fost șeful vămii. Potrivit procuraturii, conducerea vămii a organizat o comportare brutală cu jurnaliștii care au încercat să expună activitățile grupului.
Un coorganizator și patru membri ai grupului au fost reținuți. Membrii organizației criminale au fost notificați cu privire la suspiciuni în temeiul mai multor articole din Codul Penal. În special pentru crearea unei organizații criminale, care se pedepsește cu închisoare de la șapte la doisprezece ani cu confiscarea bunurilor.
Aceștia sunt, de asemenea, acuzați de abuz de putere, evaziune fiscală, coruperea unui funcționar public, amenințări sau violență împotriva jurnaliștilor, informează Audiovizualul public.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com