La 12 aprilie, stil nou, este cinstit Sfântul Mucenic Sava de la Buzău, născut în anul 334 într-un sat din zona Buzăului. Se spune că în primăvara anului 372, a treia zi de Paști, noaptea, ostașii lui Athanaric au prins pe preotul Sansala, cât și pe fericitul Sava, i-au legat și i-au bătut, făcându-le multe răni pe trup, ca să se închine idolilor și să mănânce cele jertfite lor. Sfântul Sava i-a înfruntat și a fost condamnat la moarte prin înecare, trecând astfel la cele veșnice la 38 de ani.
După calendarul bisericesc pe stil vechi, în această zi este prăznuit Sfântul Ioan Scărarul. El a trăit între anii 578 și 649, fiind originar din Palestina. Sfântul Cuvios Ioan Scărarul a fost fiul lui Xenofont și al Mariei. Xenofont a avut doi fii: Ioan și Arcadie. Mergând la școală în Berit (azi Beyrut), în Fenicia, o furtună a scufundat corabia cu care călătoreau. Prin voia lui Dumnezeu ei au scăpat cu viață, ajungând în părți diferite. Ioan Scărarul a intrat în monahism la Mănăstirea Sinai încă de la vârsta de 16 ani, avându-l ca povățuitor pe starețul Martirie. După moartea părintelui său duhovnicesc, Ioan s-a retras într-un loc izolat, unde a dus o viață aspră vreme de 40 de ani. Spre sfârșitul vieții a fost ales egumen al Mănăstirii Sinai. Datele cunoscute despre viața Sfântului nu-l disting foarte mult de alți părinți îmbunătățiți. Biografia este lăsată, însă, în plan secund de notorietatea operei lui „Scara”.
Astăzi, în Miercurea Mare, se amintește despre momentul în care Maria Magdalena i-a spălat Lui Iisus picioarele cu propriile lacrimi, în semn de căință, în timp ce se afla în casa lui
Iosif cel Lepros. Aceasta se simțea atât de împovărată, încât atunci când a aflat că Domnul era în casa lui Simon Leprosul, a luat un vas cu mir și l-a turnat Lui pe cap. Astfel, cu ajutorul părului ei a șters lacrimile ce-i picurau pe picioare Mântuitorului.
Potrivit semnelor timpului din bătrâni, dacă la această dată zboară albinele, vara va fi timpurie și cu arșiță. Dacă plouă toată ziua, la vară vor fi multe ciuperci. Pe mesteacăn s-au desfăcut mugurii frunzelor, pot fi sădiți cartofii, iar dacă a înflorit vișinul, e timp potrivit pentru semănatul sfeclei și porumbului. Dacă tună la 12 aprilie, vremea se schimbă și încep ploile de lungă durată. A înflorit păpădia – e semn că vara va fi secetoasă și cu multe zile senine. De e zi posomorâtă, posomorâtă va fi și luna aprilie.
Este important să știm că în prezent clima s-a schimbat mult și unele din aceste semne nu sunt actuale.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com