La 12 iulie, stil nou, este cinstită icoana Maicii Domnului „Prodromita”. Icoana Maicii Domnului numită „Prodromița” este una dintre icoanele făcătoare de minuni. Icoana sfântă a fost păstrată în Schitul românesc Prodromu, în Sfântul Munte Athos. Schitul Prodromu mai păstrează și alte icoane făcătoare de minuni, printre care se numără și: icoană Sfântului Ioan Botezătorul și icoană Maicii Domnului Apărătoarea de Foc. Prodromița este una dintre icoanele nefăcute de mâna omenească, ci prin dumnezeiască rânduire. Icoana a fost zugrăvită în chip minunat, în anul 1863, în Țară Românească.
În această zi, după calendarul bisericesc pe stil vechi, creştinii ortodocşi din Ucraina marchează pe stil vechi praznicul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Sfântul Apostol Petru – fiul lui Iona şi fratele Apostolului Andrei, s-a născut în Betsaida Galileei. Numele său iudeu era Simon, însă Mântuitorul îl va numi Chifa (piatră). După o pescuire minunată pe lacul Ghenizaret, este chemat să devină pescar de oameni. Mărturiseşte în numele apostolilor dumnezeirea lui Hristos, dar se şi leapădă de Hristos când El este prins spre a fi răstignit. După Înălţarea Domnului, Petru ia cuvântul în adunarea ucenicilor şi aleg ca apostol pe Matia în locul lui Iuda. În ziua Cincizecimii, după predica Sfântului Apostol Petru, se botează trei mii de persoane. Sfântul Apostol Petru a propovăduit în Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mica până în Babilon şi în ultima parte a vieţii, la Roma. Sfântul Petru a murit răstignit pe cruce, cu capul în jos, în anul 67, pe 29 iunie (12 iulie, stil vechi).
Sfântul Apostol Pavel era originar din Tarsul Ciliciei, din neamul Veniamin. Sfântul Pavel a fost elevul învăţatului Gamaliel. Pavel locuia în Tars şi lupta împotriva creştinilor. Sfântul Apostol Pavel a participat la uciderea arhidiaconului Ştefan. Pe calea Damascului i se arătă Hristos într-o lumină orbitoare şi îl mustră: „Saule, Saule de ce mă prigoneşti?”. Se converteşte şi primeşte botezul de la Anania, episcopul Damascului. Sfântul Apostol Pavel a pornit în trei mari călătorii misionare şi a scris 14 epistole care se găsesc în Sfânta Scriptură. A fost decapitat din porunca împăratului Nero, în anul 67.
În popor se spune că ploaia din această zi este semn de belșug în recolte. Dacă în ajun cucul n-a cântat, iar după 12 iulie a început din nou să cânte, iarna va fi târzie. Arșița din această zi prevestește ger în ziua de Crăciun, iar ploaia – o vară rece în continuare și iarnă geroasă.
În zilele noastre au avut loc schimbări climatice esențiale și unele din aceste semne ale timpului și-au pierdut actualitatea.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com