12 martie în calendarul bisericesc şi în cel popular

12 03 2023 F 1

La 12 martie, pe stil nou,  este sărbătorit Sfântul Cuvios Teofan Mărturisitorul.  Sfântul Teofan era fiul marelui dregător Isaac, care, după moartea tatălui său, a fost crescut la curtea împăratului Constantin Copronim (741-775). A îmbrăţişat viaţa monahală la Sigriana, lângă Cizic, unde a ridicat o frumoasă mănăstire. Luând împărăţia Leon Armeanul (813-820), acesta tulbura Biserica lui Hristos cu lupta împotriva icoanelor, voind să-l câştige de partea sa şi pe Sfântul Teofan. Neputându-l îndupleca, l-a exilat în insula Samotracia, unde sfântul a şi murit pe 12 martie.

După calendarul bisericesc pe stil vechi, la 12 martie este cinstit Sfântul Grigorie Palama.  El a fost un călugăr creștin-ortodox de la Muntele Athos, care a devenit apoi arhiepiscop  de Tesalonic și a fost canonizat la nouă ani de la moartea sa. Moaștele Sfântului Grigorie Palama se păstrează la  Tesalonic. A rămas în istorie drept unul dintre cei mai mari teologi ai ortodoxiei, datorită implicării sale polemice împotriva lui Varlaam Calabrezul pentru a apăra Isihasmul (de la grecescul „hesychia” care înseamnă calm și liniște). Datorită acestei implicări, Isihasmul mai poartă numele de Palamism. Doctrina elaborată de el are o valoare de sinteză pentru teologia Răsăriteană, dar și implicații filozofice și antropologice profunde.

Semnele timpului arată că, dacă au apărut ghioceii, pot fi începute lucrările agricole de primăvară. Dacă mugurii salciei încep să se desfacă pe ramurile din vârful coroanei, semănatul va fi reuşit. Dacă picură din streşini, vara va fi caldă. Dacă pe salcie au apărut primele frunze, se pot semăna legumele timpurii şi zarzavaturile. De e zi senină şi soarele încălzeşte mai puternic, întreaga lună martie va fi caldă.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий