La 12 martie 1402 a fost încheiat Tratatul de vasalitate a lui Alexandru cel Bun față de Vladislav Jagello. Regele Poloniei, Vladislav Jagello l-a recunoscut pe Alexandru domnitor al Moldovei și se obliga să nu acorde ajutor pretendenților la scaunul țării și, în cazul unei invazii străine, să acorde Moldovei ajutor militar. Prin depunerea jurământului de vasalitate față de Regatul Polon, Alexandru cel Bun a oprit tendințele expansioniste ale Regatului Ungar în Moldova, care dorea să supună țara, transformând-o într-un ducat ungar. Odată cu încheierea tratatului moldo-polon, în Moldova au venit un număr mare de negustori din Polonia, care au dat un nou imbold dezvoltării comerțului. Alexandru cel Bun a acordat privelegii comerciale negustorilor lioveni, care au primit dreptul de a crea depozite în capitala țării, Suceava. Crearea acestor depozite în orașele Moldovei, au transformat-o într-un centru important de tranziție a mărfurilor în regiune, ridicându-se exportul mărfurilor din Moldova în Polonia, Ungaria și în sudul Dunării. Tratatul a fost reînnoit în 1404, 1407, 1411, 1415 și 1419.
La 12 martie 1883 s-a născut savantul ucrainean cu renume mondial, organizatorul şi primul preşedinte al Academiei Ucrainene de Ştiinţe, Volodymyr Vernadski. Volodymyr Vernadski (1883-1945) este considerat fondatorul geochimiei, biogeochimiei, concepţiei despre biosferă şi noosferă. În cercul preocupărilor savantului s-au aflat nu numai chestiunile ştiinţelor naturale, dar şi cele referitoare la istoria şi dezvoltarea societăţii, unităţii proceselor naturale şi sociale, legăturilor reciproce între ele. Moştenirea ştiinţifică a lui Volodymyr Vernadski cuprinde 473 de studii ştiinţifice şi câteva cărţi, cea mai cunoscută fiind „Biosfera”, scrisă în 1926. Numele celebrului savant îl poartă Institutul de chimie generală şi neorganică al Academiei Naţionale de Ştiinţe a Ucrainei, Biblioteca Naţională a Ucrainei, Staţiunea Antarctică Ucraineană.
12 martie 1909, la București s-a născut Valentina Crețoiu, artistă de operă, soprană. A urmat studii muzicale (Pian și Teorie) la Conservatorul din Cernăuți, cursuri de Canto la Conservatorul din București, s-a specializat la Viena și Berlin. Ionel Perlea a angajat-o la Opera Română, unde a debutat în Tannhäuser de Wagner. S-a afirmat cu un repertoriu dificil, de mare varietate stilistică interpretând roluri mari în: Bărbierul din Sevilla de Rossini, Madama Butterfly de Puccini, Răpirea din serai și Nunta lui Figaro de Mozart, Faust de Gounod, Traviata de Verdi etc. A avut și o bogată carieră concertistică interpretând numeroase lieduri și lucrări vocal simfonice. A avut contracte cu operele Volksoper din Viena, Graz și Linz, unde a cântat cu soțul ei, baritonul Șerban Tassian și cu tenorul Dinu Bădescu. În timpul celui de-al doilea război mondial a participat ca infirmieră pe câmpul de luptă, alături de Principesa Ileana. Originea socială și ideologia sa de viață au intrat în contrast cu regimul comunist instaurat în România, fiind anchetată, arestată, eliberată și apoi pusă sub interdicție în urma pensionării la o vârstă la care ar mai fi putut cânta. Ultimele două roluri ale carierei sale au fost Antigona din Oedipe de George Enescu (1958) și Alice din Falstaff de Verdi (1959). A fost distinsă cu Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler. A decedat la 4 august 2003.
La 12 martie 1914 Constantin Brâncuşi (1876-1957) are prima expoziție personală la New York. Constantin Brâncuşi (1876-1957) a fost un sculptor român cu contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană. Constantin Brâncuși a fost ales membru postum al Academiei Române. În 1914 Brâncuși deschide prima expoziție în SUA, la Photo Secession Gallery din New York City, care provoacă o enormă senzație. Colecționarul american John Quin îi cumpără mai multe sculpturi, asigurându-i o existență materială prielnică creației artistice.
La 12 martie 2021 a decedat scriitorul și publicistul basarabean, Nicolae Dabija. Cauză a decesului au fost complicațiile provocate de coronavirus. Distinsul poet Nicolae Dabija a fost și om politic din Republica Moldova, membru de onoare al Academiei Române (din 2003) și membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei (2012). Nicolae Dabija este autor a peste 80 de volume de poezie, proză și eseuri.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com